El Vendrell aprova l’Ordenança de les Platges que en regularà l’ús i aprofitament

28/12/2022 - 17:03h

L’últim ple de l’any també va fer un pas més per a un nou contracte de neteja viària i va declarar el municipi contra el franquisme i el feixisme

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar divendres, en la seva última sessió de l’any 2022, desestimar les al·legacions presentades i donar el vist-i-plau definitiu a l’Ordenança munipal d’ús i aprofitament de les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs; a més de donar conformitat a l’informe de la necessitat de contractar i iniciar l’expedient de contractació d’un nou servei de neteja viària al municipi vendrellenc.

És per aquest motiu que els plecs de clàusules administratives i econòmiques per a aquesta contractació va comptar amb els vots a favor del govern, de la regidora de Som Poble-ERC Eva Mata i de la regidora no adscrita, Mar Galeano; mentre que la resta del grup de Som Poble-ERC i els regidors de Junts pel Vendrell, Primàries Catalunya i Podem El Vendrell hi van votar en contra.

Ordenança de Platges
La regidora de Platges, Bárbara Peris, va remarcar la importància del nou text per a l’ús i aprofitament de tot el litoral vendrellenc, una ordenança que estableix què es pot fer a les platges del municipi; mentre que des de l’oposició s’ha criticat, per exemple, que a banda de les al·legacions de la Federació Xarxa Vendrellenca i dels regidors Josep Maria Llasat (Primàries) i Lluís Navarrete (Som Poble-ERC) –que van ser rebutjades– des del govern vendrellenc no s’ha respost a les aproximadament 4.400 persones que van signar i al·legar en contra d’aquesta ordenança.

L’oposició remarca que el punt aprovat divendres podria acabar sent declarat nul per aquesta circumstància. L’Ordenança de Platges va rebre el vot favorable del govern local i en contra de l’oposició, llevat de l’abstenció de les regidores Eva Mata i Mar Galeano.

Neteja viària
Pel que fa al punt del ple en què es donava conformitat a la necessitat de contractar un nou servei de neteja viària, caducat formalment des de fa sis anys, es va autoritzar la despesa total d’11.735.951,65 euros (IVA inclòs) per a aquesta contractació, distribuïda en partides pluriennals fins a l’exercici del 2028. El proper any 2023 s’hi destinaran 1.564.793,55 euros, amb l’IVA inclòs.

Des de l’oposició, Som Poble-ERC ha lamentat, un cop més, que el govern vendrellenc no hagi apostat per una remunicipalització del servei de neteja viària i, per exemple, Primàries diu que “anem malament” si es preveu una neteja mecànica durant tres dies a la setmana a la zona de la Rambla del Vendrell i “mai, només amb algú escombrant, al passeig marítim”.

En el mateix àmbit de la neteja, però en aquest cas per a la recollida de residus, es va ratificar l’acord de la segona pròrroga del contracte amb l’Empresa Comarcal de Serveis Mediambientals del Baix Penedès (EcoBP).

Municipi contra el franquisme i el feixisme
El ple vendrellenc corresponent al mes de desembre també va donar llum verda a dues propostes de resolució del grup Som Poble-ERC i, en un tema per reclamar el soterrament de cablejat elèctric i de telecomunicacions a la zona del carrer Cristina Baixa, també de Primàries Catalunya.

En la primera moció, el ple va aprovar per unanimitat declarar el Vendrell municipi en contra del franquisme, el feixisme “i totes les seves expressions”. El text aprovat explica que més de 350 vendrellencs i vendrellenques van patir d’alguna manera la repressió de la dictadura franquista, l’exili o també el règim de l’Alemanya nazi; i remarca, per exemple, la promoció d’actes “en favor de la memòria històrica de la nostra ciutat, així com donar suport amb tots els mitjans necessaris a les entitats que promoguin, a la nostra vila, iniciatives d’aquest tipus”.

L’acord també preveu netejar de la via pública i espais de titularitat municipal qualsevol “simbologia feixista i propaganda que l’enalteixi”; o bé la desaparició de noms i monuments que incitessin, participessin, defensessin o es lucressin amb la Guerra Civil o la posterior dictadura.

I quant a una segona proposta de resolució, demanava soterrar tot el cablejat aeri dels carrers Cristina Baixa i Alta i la plaça de França, però el govern va esmenar el text per poder estudiar la viabilitat tècnica i jurídica de modificació dels serveis d’electricitat i de telecomunicacions existents a tota la zona. El text final es va aprovar per unanimitat.

Finalment, val a dir que –amb el vot del govern– no va prosperar una tercera proposta de resolució, en aquest cas de Primàries Catalunya, sobre la possibilitat que es retirin palmeres de les platges del Vendrell. El text feia referència concretament a un avantprojecte d’adaptació mediambiental, millora i dignificació de l’espai i àmbit del Riuet de Coma-ruga; i demanava que no se suprimís cap arbre. Des del govern s’apunta que no hi ha res decidit en aquest sentit i que l’actuació haurà d’anar avalada per tècnics.

També et pot interessar

Comentaris