Sabaté i Coca, homenage als terrers del Penedès

20/12/2022 - 19:00h

Amb més de trenta anys de trajectòria, el celler ha rebut els darrers mesos guardons per als seus vins i corpinnats

A França fa dècades que ho tenen clar: si vols que un vi s’expressi has de deixar parlar la terra d’on surt. Sabaté i Coca ha fet d’aquesta premissa un mantra i ja fa anys que encomana als seus vins i escumosos l’essència dels terrers d’on neixen. Amb més de trenta anys d’història, el celler de Sant Sadurní –Marcel i Josep Sabaté, quarta generació de viticultors, hi estan actualment capdavant– s’ha convertit en un referent de compromís amb la terra.

Fa anys, el celler va apostar per elaborar un mapa de sòls de les 45 hectàrees que treballen. És dels pocs elaboradors del Penedès que disposen d’aquesta eina. El document identifica 18 tipologies de sòls diferents, i 72 microparcel·les que es vinifiquen per separat perquè cadascuna aporta unes característiques diferents als seus vins.

Terroja és la màxima expressió del vincle de Sabaté i Coca amb el terrer. D’aquesta vinya, ubicada a Torrelavit, neixen dos dels vins més icònics del celler: el Terroja, un monovarietal de xarel·lo, i el Sabaté i Coca Reserva Familiar, un corpinnat elaborat també 100% amb xarel·lo. La pedra que inunda el sòl d’aquesta parcel·la és la gran protagonista dels vins que produeix, i també l’estendard del celler. A cada una de les vinyes que cultiven, Sabaté i Coca hi té una mostra del sòl, que la presideix, i també al celler. Són marca de la casa.

Actualment, Sabaté i Coca produeix unes 200.000 ampolles anuals de les tretze referències que elaboren: cinc vins tranquils i vuit escumosos. La gamma alta dels seus productes s’embotellen amb la marca Sabaté i Coca. Tots neixen d’una parcel·la concreta. Els multiparcel·la s’etiqueten amb la marca Castellroig.

El 2018 el celler va ser un dels fundadors de Corpinnat, un pas que Marcel Sabaté destaca com a “clau” en l’evolució del celler, que exporta el 65% del que produeix.

Reconeixements

La bona feina feta per Sabaté i Coca l’avalen els guardons que ha rebut els darrers anys per algunes de les seves referències. El corpinnat Josep Coca 2015 ha guanyat aquest 2022 el Premi Gran Vinari d’Or al Millor Escumós Català.

’any 2016, Sabaté i Coca va rebre el títol de Millor Celler de Catalunya que concedeix l’Associació Catalana de Sommeliers; el 2021, el Reserva Familiar 2012 va pujar al pòdium dels tres millors vins de la Guia de Vins de Catalunya; i aquest 2022, a més de guanyar dos premis Gran Vinari d’Or amb el corpinnat Josep Coca 2015 al millor escumós de llarga criança i al millor escumós de l’any, el celler també ha obtingut grans puntuacions a la llista Parker de la revista The wine advocate.

També et pot interessar

Comentaris