Jaume Nin reprodueix el Portal del Pardo en el tradicional pessebre de fusta que confecciona cada any

Jaume Nin ‘Clavetaire’, amb el seu pessebre, acompanyat del Grup de Muntanya de la Lira Vendrellenca.
19/12/2022 - 18:00h

El Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca va portar l’obra artística del ‘Clavetaire’ fins a la Mola d’Estats, a Rojals

El fuster vendrellenc jubilat Jaume Nin, conegut amb el motiu de ‘Clavetaire’, ha construït per a aquestes festes de Nadal el 53è pessebre de fusta des que va iniciar la tradició d’elaborar autèntiques obres d’art per coŀlocar en alguna muntanya uns dies abans de Nadal.

En aquesta ocasió ha plasmat una rèplica de la façana del Portal del Pardo i una part del carrer de les Quatre Fonts, precisament per recordar el fanal amb les quatre fonts que hi havia a l’indret a partir de l’última dècada del s. XIX.

Amb motiu de les obres de remodelació de la zona que s’ha fet des de fa un parell d’anys, inclosos els emblemàtics esgrafiats del Portal del Pardo, Jaume Nin ha volgut fer una rèplica de com era originalment l’indret fa dècades i que no era ben bé tal com ha quedat després de les obres.

A la muntanya de Prades
Com és habitual cada any, el pessebre construït per Jaume Nin està pintat i decorat pel també vendrellenc Ferran Quesada.

Una cinquantena de membres del Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca, entre els quals hi havia el mateix Jaume Nin ‘Clavetaire’ (que va fer el trajecte fins dalt en vehicle, ateses les seves limitacions físiques a punt de fer els 87 anys), van dur aquest diumenge el pessebre a la Mola d’Estats o de les Tres Creus que hi ha a tocar de la pedania de Rojals de Montblanc (Conca de Barberà), a les muntanyes de Prades.

El pessebre que Nin ha confeccionat aquest 2022 està fet de fusta de pi, té unes mides de 38 centímetres d’amplada per una trentena d’alçària i 20 de fondària i el seu autor l’ha estat treballant des que va acabar la festa major de Santa Anna, al mes de juliol, i fins fa tot just un parell de setmanes.

Una curiositat del tradicional pessebre muntanyenc és que també s’hi veu el campanar de l’àngel de Tobies i, per seguir la tradició, hi ha un caganer.

També et pot interessar

Comentaris