Solucions de problemes

25/11/2022 - 09:15h

Maite Colomer

Ens trobem immersos en problemes molt importants que marquen el present i futur de la humanitat; està a les nostres mans posar-hi el nostre gra de sorra, però no solucionar-los…

Cada dia, però, ens trobem amb problemes que depenen només de nosaltres i que hem de solucionar. Formen part de la vida i en constitueixen reptes i motors de canvis.

Un problema acostuma a tenir múltiples solucions i, de vegades, la més senzilla és davant nostre, però no la sabem trobar. En aquest cas hem d’intentar veure’l des d’una nova perspectiva.

Les habilitats emocionals ens permetran orientar els esforços vers les solucions; aquesta és una orientació positiva que avalua el problema com un repte, en lloc d’orientar-nos negativament, veient-lo com una amenaça, amb por o evitació. L’actitud de centrar-se en la seva resolució ens produirà més benestar.

Per poder resoldre un problema primer l’haurem de descriure i després buscar diverses alternatives de solució, no n’hi ha prou amb buscar-ne només una. Escollirem la solució en funció dels nostres recursos i ens haurem d’esforçar per posar en pràctica la que hem escollit.

En cas que el resultat no sigui el desitjat, analitzarem tot el procés per esbrinar on no ha funcionat i buscar una nova solució. Atenció, he dit que “no ha funcionat”, i això pot ser per molts motius; no hem de pensar que ens hem equivocat. Ens hauríem equivocat si no haguéssim fet cap esforç i haguéssim evitat el problema.

Molts són els obstacles per a una bona resolució dels problemes, com la impulsivitat, atribuir causes equivocades, tendir a evitar-los, el perfeccionisme…

La solució dels problemes no és inherent a una personalitat, és una habilitat que s’adquireix entrenant-se.

També et pot interessar

Comentaris