ERC i la Xarxa Vendrellenca uneixen esforços per resoldre la problemàtica de les bandes rugoses a l’AP-7

28/10/2022 - 13:48h

La senadora Laura Castel ha comparegut aquest divendres al matí a la seu del partit republicà al Vendrell

La senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per Tarragona, Laura Castel, ha comparegut aquest divendres al matí a la seu d’ERC al Vendrell per explicar les gestions que ha fet aquest partit amb el govern de l’Estat per mirar de solucionar els problemes de contaminació acústica que provoquen les bandes rugoses que es van instal·lar en una cinquantena de quilòmetres de l’autopista AP-7 a la demarcació i que, per exemple, afecten zones residencials de les urbanitzacions Mas Borràs i Mas Astor del Vendrell i la Casa Roja de Banyeres del Penedès, al Baix Penedès.

És per això que a la roda de premsa l’acompanyaven el president de la Federació Xarxa Vendrellenca, Antonio Garcia Leal, i el candidat d’ERC a les eleccions de l’any que ve al Vendrell, Alfonso ‘Sito’ González; alhora que hi havia representants veïnals seguint la compareixença.

Segons s’ha explicat en aquesta roda de premsa, l’esmentada federació veïnal vendrellenca ha portat el problema al Defensor del Pueblo, Angel Gabilondo, perquè es determinin possibles solucions a les bandes rugoses que provoquen soroll en zones habitades fins a un quilòmetre de distància de l’autopista; i ERC ha dut a terme diverses iniciatives, entre les quals una pregunta al Senat, a través precisament de Laura Castel.

“Volem solucions ràpides”, ha dit Castel, sense concretar el termini donat a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, perquè l’Estat, per exemple, faci un estudi sonomètric i determini què es pot fer per resoldre la problemàtica.

Laura Castel ha explicat que per l’AP-7 passaven uns 50.000 vehicles el desembre del 2019, d’acord amb les últimes dades publicades al web del ministeri de Transports i, per tant, corresponent a la situació d’abans de l’alliberament dels peatges el setembre del 2021. A partir d’aleshores, l’Estat defensa que el trànsit s’ha incrementat en una mitjana del 50%, i d’un 80% els vehicles pesants, “però no ens creiem aquestes dades”, ha apuntat la senadora.

L’Estat defensa la necessitat d’instal·lar bandes rugoses per a una millor seguretat viària a l’autopista, però ERC reclama disposar de les xifres de trànsit real i no entén perquè s’han posat les bandes en un tram de 50 quilòmetres i no a tota l’AP-7.

A més, la senadora Castel no s’ha posicionat en contra d’accions a favor de la seguretat viària, però sí que ha demanat que l’Estat o bé elimini unes bandes que van suposar una inversió de 121.000 euros (per tant, 2.000 euros per quilòmetre), o que rebaixi la rugositat de fricció de les bandes instal·lades i que instal·li pantalles acústiques per aïllar millor l’autopista de les zones habitades.

De moment i a pregunta de la mateixa senadora Laura Castel, la ministra Raquel Sánchez ha reconegut la problemàtica i ha apuntat que estudiarà possibles solucions, però sense un calendari concret.

També et pot interessar

Comentaris