Els viticultors no cobriran enguany els costos de producció del raïm

A l’esquerra, Rafel Ramon, acompanyat de Josep Marrugat. (FOTO: UP)
04/10/2022 - 16:00h

UP denuncia que la davallada de quilos collits aquesta verema incrementa el cost mitjà de 40 cèntims marcat per la Llei de la Cadena Alimentària

Els 40 cèntims per quilo de raïm que el Departament d’Acció Climàtica va calcular que enguany costaria produir un quilo de raïm, no s’han ajustat a la realitat. La manca de pluges d’aquest any han tornat a provocar una disminució en la collita de raïm, que segons el sindicat Unió de Pagesos, ha encarit el cost de produir-lo.

Rafel Ramon, coordinador comarcal de l’Alt Penedès d’Unió de Pagesos, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que durant aquesta verema -que ja està a punt d’acabar- a la zona del Penedès s’ha collit un 15% de raïm menys. Les varietats més afectades per aquesta reducció han estat el xarel·lo o el macabeu, amb baixades d’entre el 30% i el 50% depenent de la ubicació.

També ha minvat la collita de parellada, encara que ha estat menys acusada que les altres dues, i, en canvi, s’ha mantingut estable la de varietats foranes, com el chardonnay o el pinot noir. “Portem quatre o cinc campanyes en què acusem la sequera. Enguany hem patit de valent”, ha assegurat Ramon, que ha afirmat que la campanya 2022 també ha estat tocada per les pedregades de final d’agost, amb afectacions greus sobre unes 300 hectàrees, i menys greus, sobre un miler.

Aquesta reducció de la collita, segons Rafel Ramon, invalida el preu de mitjana que Acció climàtica va marcar a mitjan agost, per fer complir la llei de la Cadena Alimentària. “. Els costos han estat estat més elevats. Si la cosa continua així, la petita agricultura està sentenciada”, ha dit Ramon.

Menys collita a Catalunya

A aquest lament també s’hi ha referit Josep Marrugat, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos. El viticultor ha explicat que la davallada mitjana del 28,5% de verema que hi ha hagut a Catalunya (119 milions de quilos menys), complica molt la viabilitat de les explotacions.

“L’agricultura ho té complicat”, ha assegurat Marrugat, afegint que a la DO Cava la situació encara és més crítica, i apuntant, de nou, a Henkell-Freixenet com la responsable dels baixos preus que es paguen pel raïm. “Hi ha una empresa que marca el preu, i la resta van a redós d’aquesta”, ha lamentat Josep Marrugat, que ha vaticinat que amb una collita tan minsa “hi hauria d’haver una manca d’estocs d’ampolles de vi i cava”. “Hi ha hagut una verema justa, només per cobrir les necessitats”, ha sentenciat Marrugat.

Tant Rafel Ramon, com el mateix Marrugat, han posat en dubte la reducció de quilos anunciats per la zona del Penedès, una de les que acumula més hectàrees de raïm per cava. “Aquesta zona és una de les més afectades per la sequera i per les pedregades, no s’entén que la reducció sigui només del 15%, quan és d’on surt la major part del raïm per a cava”, ha dit Ramon.

Sobre el preu just per al raïm, Marrugat ha dit que aquesta campanya hauria de ser d’entre 50 i 60 cèntims per quilo, en agricultura convencional, i més de 60 cèntims, en ecològica.

També et pot interessar

Comentaris