Vins Família Ferrer, retorn als orígens del vi i el cava

Finca de La Freoixeneda. (FOTO: VINS FAMÍLIA FERRER)
27/09/2022 - 11:24h

El projecte, que impulsa Josep Maria Ferrer, inclou tres cellers d’elaboració: dos estan ubicats a l’Alt Penedès, i un al Priorat

A vegades, per avançar, és necessari mirar enrere. Aquesta és la premissa en què es basa Vins Família Ferrer, un projecte que des del 2018 pilota Josep Maria Ferrer, cinquena generació de la nissaga d’elaboradors arrelats al Penedès des del segle XVII.

La iniciativa ret homenatge a la història de dues de les grans famílies del vi i el cava al Penedès: els Ferrer i els Sala. Coneguts per ser els fundadors de Freixenet, la història que s’amaga darrere d’aquests dos cognoms ha assentat els fonaments d’aquesta empresa, que pregona als quatre vents el seu amor per la terra i la feina ben feta.

“Tornar a l’origen implica entendre què ens ha portat fins aquí i com hem de seguir”, explica Josep Maria Ferrer, un apassionat de la qualitat, que ha volgut renunciar a la quantitat com a estendard del projecte que pilota.

Josep Maria Ferrer i Judit Llop, enòloga del celler.

Vins Família Ferrer inclouen tres cellers, dos al Penedès i un al Priorat. Els del Penedès, La Freixeneda i Can Sala, és on s’assenta la història del projecte. A la Freixeneda hi va néixer l’avi de Josep Maria Ferrer, Josep Ferrer, a qui es coneixia amb el nom de Freixenet, i és on actualment s’elaboren els vins tranquils de l’empresa. Josep Ferrer –un homenatge al patriarca de la família– és el vaixell insígnia del celler (garnatxa negra i cabernet sauvignon), que produeix tres referències més de vins tranquils monovarietals: Costers de l’Ànima (pinot noir), Camí de Sagraments (xarel·lo) i Cau dels Penitents (macabeu).

La primera ampolla

Can Sala, ubicada a Sant Quintí de Mediona, és la masia natal de l’àvia de Josep Maria Ferrer, Dolors Sala. Sala és una de les grans dones de la història del cava. La seva tenacitat la va empènyer a tirar endavant Freixenet després de la Guerra Civil, quan va quedar vídua i a càrrec de quatre fills. A ella, Vins Família Ferrer li ha volgut dedicar el projecte de Can Sala, on s’elaboren els dos caves de paratge de la marca: Can Sala i Vinyes de Can Sala.

“És un projecte inspirat en el sentiment de gratitud cap a aquelles persones que van fer possible el naixement de la nostra empresa”, ha explicat Josep Maria Ferrer, recordant que Can Sala és el lloc on es va elaborar la primera ampolla de cava Freixenet l’any 1914.

Al celler encara es conserva maquinària antiga que els Ferrer Sala feien servir en l’elaboració dels seus caves, com una premsa de començaments del segle XX –comprada el 1920 a França– que s’usa per a l’elaboració dels caves de paratge de la marca, i que triga unes 6 hores a extreure el most de la matèria primera. Els cubs de fermentació d’acer inoxidable són l’única eina moderna que Josep Maria Ferrer ha permès entrar a Can Sala, amb l’objectiu de millorar la qualitat del producte final.

El projecte de Vins Família Ferrer el completa una finca de 13 hectàrees a Bellmunt del Priorat (DOQ Priorat), on s’elabora el seu icònic Vi de Finca, Prior Terrae.

L’empresa elabora unes 20.000 ampolles al Penedès i unes 35.000 al Priorat, que produeix amb una petita part de les més de 200 hectàrees de vinya pròpia que Vins Família Ferrer posseeix a les dues zones vinícoles.

També et pot interessar

Comentaris