El SEPRONA de la Guàrdia Civil desmantella un viver il·legal de fures a Cunit

21/09/2022 - 18:00h

La localització de l’indret on hi havia 37 exemplars en situació higienicosanitària lamentable es va fer gràcies a la col·laboració ciutadana

Especialistes del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tarragona, gràcies a l’avís d’un ciutadà, van tenir coneixement aquest mes d’agost passat de l’existència d’un suposat viver il·legal de fures en una parcel·la radicada al terme municipal de Cunit.

Pel que sembla, veïns dels voltants de les instal·lacions, entre altres sèries de molèsties, estaven patint episodis de fortes i desagradables olors, més encara després dels dies d’altes temperatures viscuts aquest mes d’agost a la zona.

D’aquesta manera, el SEPRONA, a fi de comprovar l’estat sanitari i legal tinença dels animals de companyia esmentats, es va personar al lloc on van observar a l’interior d’una parcel·la, entre altres petites construccions, un sostre on es van localitzar diverses gàbies de petita mida, comptabilitzant-se un total de 37 fures de diferents edats, mides i colors.

Era evident la manca de condicions de vida dels animals, ja que es van trobar fins a 7 exemplars de mida adulta en una mateixa gàbia, convivint al seu interior amb una gran quantitat d’excrements i restes del que poguessin ser de conills, amb els quals eren alimentats.

Així mateix, juntament amb els animals es va trobar una extrema brutícia, utensilis agrícoles, productes químics, restes de pells i ossos d’altres animals i una gàbia de fusta apartada de la resta, utilitzada per a la cria dels fures.

Amb la inspecció, els agents del SEPRONA es van cerciorar de les deficients condicions higienicosanitàries de les instal·lacions, així com de la manca d’un tancament que protegís els animals de les inclemències climatològiques i que a més pogués evitar la sortida d’olors a l’exterior.


Requerit pels agents, el propietari no va presentar farmaciola a l’ús per a la cura dels animals, ni va aportar documentació d’inscripció al Registre Municipal, ni d’identificació (microchip) dels fures, i no tenia la documentació necessària per a l’existència d’un nucli zoològic i dautorització per a la cria.

Finalment ha estat denunciat per diferents infraccions administratives, relacionades amb la cura i la pertinença d’animals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, competent en aquesta matèria, donant compte al seu torn a l’Ajuntament de Cunit.

A efectes del Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril de la Llei de protecció dels animals de Catalunya, les fures tenen la consideració d’animals de companyia, igual que gossos i gats, amb el grau de protecció i cura que això comporta.

Les persones propietàries i posseïdores d’animals han de mantenir-los en bones condicions higienicosanitàries i de benestar i seguretat, d’acord amb les característiques de cada espècie.

La col·laboració ciutadana, com altres vegades, és de primordial importància en la protecció dels animals i del medi ambient; només des de començament d’any, el SEPRONA de Tarragona ha formulat més de cent denúncies per infraccions relacionades amb animals de companyia.

La Guàrdia Civil té a disposició del ciutadà el telèfon 062, 24 hores al dia 365 dies a l’any, per comunicar qualsevol fet relacionat amb el maltractament animal o qualsevol altra afectació o dany al medi ambient i compta amb agents especialitzats en protecció de la natura, integrats al SEPRONA de la Comandància de Tarragona.

També et pot interessar

Comentaris