Verema aigualida

(FOTO: UNIÓ DE PAGESOS)
09/09/2022 - 17:26h

La pedra que va caure la setmana passada arrasa el 100% la collita de diferents explotacions de territori

Les primeres estimacions del desenvolupament de la verema 2022 marcaven, a finals de juliol, que la sequera seria la clara protagonista de la campanya d’enguany. Un mes després, la pedra i els aiguats de finals d’agost s’han sumat a l’elenc d’actors que ja forma part d’una collita que es confirma que serà escassa, però de gran qualitat.

Segons les valoracions del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP), el temporal que dijous de la setmana passada va afectar la zona central de l’Alt Penedès va arrasar el raïm que quedava per collir en algunes explotacions vinícoles. El de les Gunyoles va ser un dels municipis més afectats, amb vinyes que van quedar íntegrament malmeses.

Pacs del Penedès es va endur, també, un dels cops més forts de l’esclafit i el temporal de pedra. Segons UP, en aquesta zona hi va haver afectacions d’entre el 60 i el 90% en bona part dels cultius, i també van quedar tocades algunes vinyes de Vilafranca, Vilobí, les Cabanyes i l’Arboçar. Altres nuclis com la Granada, Santa Fe, el Pla i algunes zones de Subirats, Avinyonet, Sant Pere Molanta o Sant Cugat Sesgarrigues també s’han inclòs en la llista d’UP de zones malmeses pel temps violent.

Segons el sindicat, les inclemències meteorològiques van fer que els pagesos haguessin de collir el raïm més de pressa, un fet que generalment comporta una pèrdua de qualitat. Per tot això, des d’UP han demanat que es faci una valoració “urgent” dels danys ocasionats per les inclemències meteorològiques.

Tram final

Mentre aquesta avaluació dels danys en els conreus no arriba, els viticultors encaren ja la recta final de la verema. Tal com ja van apuntar els sindicats Unió de Pagesos i JARC a començament de la campanya, es preveu que aquest any es culli menys quantitat de raïm del que és habitual, però d’una gran qualitat.

Al Penedès es calcula que la davallada de la producció podria estar al voltant del 30%, un percentatge similar a la resta de Catalunya. Des del sindicat agrari ASAJA s’ha avisat aquesta setmana, però, que en algunes varietats la reducció de quilos de raïm collits es podria situar al voltant del 50%.

També et pot interessar

Comentaris