Desenes d’arbres tombats per un esclafit a Vilafranca

Un arbre gran tombat de socarrel al Balcó de les Clotes.
31/08/2022 - 20:49h

Aquest dimecres a primera hora de la tarda han caigut 59 l/m2 i el vent ha arribat als 90 km/h en poca estona

Un violent esclafit acompanyat d’una forta tempesta d’aigua i pedra ha inundat carrers i ha tombat desenes d’arbres -alguns dels quals de grans dimensions- aquest dimecres a primera hora de la tarda, aproximadament a les 15.30h i durant uns 10 minuts, a Vilafranca del Penedès.

Pocs minuts abans de l’episodi meteorològic, que ha estat curt però molt intens, lluïa el sol i la tempesta sobtada ha obligat a suspendre l’actuació castellera de la diada de Sant Ramon, una jornada de festa major que ja s’havia vist condicionada precisament per un aiguat a primera hora del matí. Aproximadament entre quarts de vuit i les 9 del matí han caigut una trentena de litres per metre quadrat i això ha obligat a suspendre l’entrada a ofici amb el protagonisme dels balls de la festa major i a alterar l’exhibició folklòrica, que ha començat a les 11h amb l’actuació inicial dels balls parlats i, seguidament, les peces i la resta de balls.

Quan la jornada encarava la part final, amb l’actuació de Castellers de Vilafranca i Xicots de Vilafranca a l’antiga, la tempesta i esclafit ha obligat a suspendre-ho tot i, a més, les previsions de pluja han fet que també s’hagi suspès la processó del dia 31 com a tal.

Ratxes de 90 kms/h de vent

La tempesta ha estat molt violenta i s’han registrat cops de vent defins a 90 km/h, mentre que han caigut aproximadament 59 l/m2 a la capital penedesenca. Tot plegat ha ocasionat destrosses en molts parcs i jardins, amb arbres tombats sobre la calçada de carrers i alguns vehicles estacionats.

També s’ha acumulat molta aigua a les vinyes del voltant de Vilafranca i hi ha hagut desperfectes, per exemple, en caure una part de l’ornament floral del campanaret de la Basílica de Santa Maria, el penell de la qual ha quedat torçat pel vent.

També s’ha malmès molt seriosament l’escenari de la zona esportiva on hi havia els concerts de festa major.

L’Ajuntament de Vilafranca ha indicat a través de la xarxa Twitter que els serveis d’emergència treballen per restablir els desperfectes a diversos punts de la vila.

Val a dir també que el telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 6 de la tarda 519 trucades per incidències relacionades amb les pluges a diversos punts del país, 192 de les quals s’han fet des de l’àmbit de la comarca Barcelonès, 97 des del Vallès Occidental i 87 des de l’Alt Penedès, com a xifres més destacades.

També et pot interessar

Comentaris