Tothom al carrer

27/08/2022 - 10:00h

Vilafranca del Penedès recupera la Festa Major després de dues edicions marcades per la pandèmia i el 3d8 hi dedica un especial de 40 pàgines amb tota la informació necessària

Com cada any, l’edició en paper del 3d8 s’aboca de ple amb la Festa Major de Vilafranca i ho fa amb un monogràfic especial de 40 pàgines amb un fil conductor que ressegueix diferents aspectes relacionats amb La Més Típica. Una festa que enguany recupera el seu format habitual després de dues edicions fortament alterades a causa de la pandèmia de la Covid-19.

En aquestes pàgines hem fet un recorregut pels diferents balls posant el focus en aquells balladors i balladores que enguany s’estrenen, joves que frisen per viure la Festa Major des de dins. Gairebé tots els balls han incorporat nous membres que han treballat de valent durant bona part de l’estiu per aconseguir un nivell òptim, de manera que a la cercavila i processons llueixin com mai.

I enguany torna la ja tradicional entrevista que la persona que pregona la festa enguany sigui entrevistada per la de l’any anterior. En aquesta ocasió, la sastressa especialista en disseny de vestuari, Blanca Ferré, s’ha sotmès a les preguntes dels pregoners de l’any passat, Anna Gual i Jaume Pons Alorda.

El 3d8 també es fa ressò del final de la col·lecció de figures de Festa Major de Cal Pujol, un conjunt de peces emblemàtiques iniciat els anys 80 per Roser Plans i que després de la seva mort, l’any 2002, va continuar endavant fins completar-la amb tots els balls.

De la seva banda, Pere Ferrando recull la notícia de la localització d’un exemplar del programa de la Festa Major de Vilafranca de l’any 1865, el segon més antic del que se’n conserva un original. Ferrando destaca que és Vilafranca la vila que disposa d’una col·lecció més àmplia de programes-cartell de tot el Penedès.

Eloi Miralles parla sobre el vincle de la nissaga de Cal Puig amb la Festa Major, a través de la figura d’Antoni Puig Florit, que havia estat administrador l’any 1917.

També dediquem dues pàgines al reformulat Firart, que reneix sota la direcció de les artistes Cristina Gallardo i Joana Salvadó.

Paper destacat també per al Ball de Bastons, que enguany compleix 80 anys. Toio Ribas fa un repàs d’aquesta llarga trajectòria. Ell mateix signa un article sobre la nova urna per a la relíquia de sant Fèlix.

La música sempre mereix un capítol a part en qualsevol Festa Major i en aquesta ocasió es repassen els diferents concerts que es faran, tant aquest cap de setmana amb el Festival Gloriós, amb noms de primera fila com Macaco, Sopa de Cabra o Manel, com la resta de dies en els diferents escenaris del centre de la Vila on tenen cabuda un bon grapat de noms del panorama musical local i comarcal.

I si hi ha un element que no pot faltar a l’extra de Festa Major són els castells, amb atenció especial a la diada de sant Fèlix i les previsions de les colles, sense oblidar les diades de vigília i de sant Ramon amb la participació dels Xicots de Vilafranca.

Tota la programació d’actes i una guia amb informació de servei tanquen l’extra.

També et pot interessar

Comentaris