“Amb l’Estampa de sant Fèlix he buscat crear un contrast entre clàssic i modern”

26/08/2022 - 10:22h

Entrevistem l’estampera de la festa major de Vilafranca, Aura Gumà @Xuquin

Llicenciada en Belles Arts per la UB el 2009, en l’especialitat de dibuix, segueix els seus estudis reglats mitjançant el Màster en estudis comparatius de Literatura, Art i Pensament a la UPF, on s’especialitza en art i filosofia tibetana contemporània el 2012. Les seves tècniques més recurrents es basen en l’ús de stencils, estampats, pa d’or i dibuix pur, per a fixar un seguit de temes subtils, introspectius i molt influenciats pel simbolisme, els mites i l’art sacra, presentats sobre tota mena de suports, murals, col·laboracions i art urbà.
Docent i membre de l’associació d’artistes Riudebitlles Territori d’Art, ha mostrat els seus treballs a diferents poblacions del país, i a Vilafranca on ha participat en diverses edicions de Firart i va fer una intervenció mural al Vinseum en un projecte seleccionat per Arts Visuals Vilafranca amb motiu de la capitalitat cultural. Aquesta riudebitllenca és l’autora de l’Estampa de sant Fèlix de la festa major de Vilafranca d’enguany.

Com li va arribar l’encàrrec de fer l’Estampa de sant Fèlix?
Els administradors s’havien conxorxat amb el meu germà. Com que havia fet un mural de sant Fèlix ara fa dos anys a la plaça de Santa Maria em va dir que em volien veure per proposar-me de fer-ne un altre. Era per Sant Jordi i jo havia de baixar a Vilafranca i em van dir de trobar-nos. Estaven a la parada que tenien a la rambla i de cop i volta es van posar tots cinc en fila amb uns cartells que deien ‘Vols ser la nostra estampera?’. Reconec que no m’ho esperava i em vaig quedar en blanc però va ser molt divertit.

Al mateix moment els va dir que sí o s’ho va haver de rumiar?
Sí, sí, al moment mateix els vaig respondre que sí.

Aquell mural que té a la plaça de Santa Maria també és de sant Fèlix?
Aquest mural el vaig fer fa dues festes majors. L’any que per culpa de la pandèmia no hi va haver ni processons ni cercaviles, diversos artistes vam fer la processó il·lustrada a diferents espais de la vila i a mi, ves quina coincidència, em va tocar fer sant Fèlix.

En poques paraules, com definiria l’Estampa que vostè ha fet?
Una estampa clàssica amb el toc de color i simpàtic dels tamagotxis. Per mi incloure aquestes figures ha estat com donar-li un toc divertit a l’Estampa. He volgut crear un contrast entre una cosa clàssica i una de més moderna.

Li va portar molt de temps confeccionar-la?
No massa. Potser vaig estar -hi dues setmanes. Reconec que quan m’hi poso soc de fer ràpid. Ara bé, abans, en el procés de pensar per crear, sí que vaig estar-m’hi més temps. Vaig haver de donar-hi moltes voltes i fer moltes proves. Això sí, els administradors m’ho van posar molt fàcil perquè van confiar en mi des del primer moment i no els vaig ni presentar un esbós. Fins el dia de la presentació de l’estampa ni ells ni ningú havien vist el resultat definitiu. Sí que és cert que la idea dels tamagotxis a algú d’ells el va preocupar però després tots m’han felicitat.

Quina ha estat la resposta que li ha arribat de la gent del carrer?
De moment, boníssima. Tothom que m’ha comentat alguna cosa ha estat de la banda positiva i li ha encantat. M’imagino que a qui no li ha agradat no m’ha dit res. No només per Vilafranca sinó per Sant Pere, el meu poble, molta gent m’ha vingut a felicitar, gent molta d’ella persones grans que era el que menys m’esperava. Suposo que el fet de respectar la imatge de sant Fèlix amb un dibuix realista ha agradat. Estic supercontenta.
Quines tècniques ha utilitzar per plasmar-la?
Han estat vàries. La imatge de sant Fèlix està dibuixada amb retoladors, takers i rotrings de punta fina, el fons és un estampat amb plantilla en pintura acrílica i els tamagotxis també estan fets amb acrílica però a mà.

D’on li surt la idea dels tamagotxis?
Com que ja tenia aquell mural de Santa Maria volia que fos una versió diferent però que el recordés una mica. En aquell mural hi apareix un tamagotxi. L’anècdota és que el meu germà em va comentar mig en broma que a sant Fèlix li quedava més bé un tamagotxi perquè al sant també el cuiden diferents famílies vilafranquines durant l’any. A mi aquesta idea em va agradar moltíssim i va ser quan em vaig engrescar a posar moltes figures de diferents colors. He volgut plasmar amb això que sant Fèlix és una figura molt propera al poble.

Espera algun vers dels Diables?
Això espero. Si no el fan em decebran. Els hi he posat en safata la idea del tamagotxi. Haurem d’esperar al dia 31 per veure què fan.

En què està treballant actualment?
Vaig fent murals. Estic treballant en plantilles d’animals autòctons que els vaig repartint pel territori, però ser mare m’ocupa molt.

També et pot interessar

Comentaris