Nova impunitat: llei de memòria democràtica

16/07/2022 - 09:18h

Jordi Parellada

Oportunitat oportuna?

No és la primera oportunitat que un govern espanyol inicia un procés per fer justícia a les atrocitats realitzades durant la dictadura franquista. Tampoc serà la primera vegada que queda en un ‘no res’. L’actual llei de memòria històrica no cobreix cap de les voluntats dels qui voldrien una justícia exemplar.

El bàndol dels perdedors, és a dir, de les famílies perseguides, castigades, oprimides, vexades o assassinades, veuen imprescindible jutjar tots els responsables dels crims durant aquells quaranta llargs anys de malson. Tal com demanen els bascos, és de merèixer incloure tot el temps de la transició –es parla que fins al desembre de 1983–, perquè en van passar moltes, en aquella època. I, de fet, encara n’estan passant, com si res hagués canviat –potser és que no ha canviat res, oi?.

Justícia sí, però veraç

Per tant, sí, s’ha de fer justícia!

Però, ai las! A l’altre costat hi trobem els que protegeixen i volen perpetuar aquests tipus d’assumptes. No ens sorprèn gens que els partits d’extrema dreta i ultradreta s’hi trobin còmodes o, fins i tot, algun d’ells ja anunciï que la derogaran quan arribi al govern. El cert és que també hi trobem alguns personatges, autoanomenats d’esquerres, que deuen tenir por de sortir escaldats. Com és el cas del senyor Felipe González, màxim dirigent en aquella etapa dels GAL en què van morir assassinats un mínim de 134 persones a mans de la policia –democràtica, eh!

Estem en letargia

Despertem d’un vegada!

Ens agradaria, sí, i molt. Aquesta llei s’aprovarà amb un congrés dividit que és la prova que demostra que no s’ha superat l’etapa postfranquista i encara estem sota el règim –si més no, en tenim moltíssimes proves recents: catalangate, proves d’en Villarejo, encausats, empresonats i exiliats, etc. 

Ah! Del retorn dels béns requisats per la dictadura als seus propietaris legítims, veurem fins on arriba i si acaba produint-se mai. Investigar o jutjar els responsables dels crims, m’atreviria a pronosticar que ‘ni somniar-ho’.

Cortina de fum

Possiblement aquesta llei s’haurà aprovat durant aquesta setmana i servirà de cortina de fum per tapar altres guerres i atrocitats de més enllà, problemes derivats de l’encariment de l’energia i combustibles, l’increment del pressupost militar, l’habitatge i centenars de problemàtiques actuals més que no caben en aquest escrit.

Haurà servit de res, aquesta llei?

Ens falten 40 anys més de repressió?

És una nova impunitat camuflada amb consentiment, però tranquils, ens deixaran viatjar gratis en els trens de rodalies durant 4 mesos i tots contents.

També et pot interessar

Comentaris