Lliurada la Creu de Sant Jordi a la vendrellenca Maria Carme Cardó

12/07/2022 - 11:53h

L’acte de lliurament es va fer aquest dilluns al Teatre Monumental de Mataró

Aquest dilluns al vespre, en un acte al Teatre Monumental de Mataró, es van entregar les Creus de Sant Jordi corresponents al 2022. Un total de 10 homes, 10 dones i 10 entitats han rebut el guardó, la màxima distinció que concedeix la Generalitat de Catalunya pels mèrits socials, culturals i cívics de ciutadans i entitats.

Com ja havia apuntat el 3d8, la vendrellenca Maria Carme Cardó ha estat guardonada aquest any per la seva activitat d’ensenyament del català durant el franquisme i el postfranquisme, a més de nombroses iniciatives culturals i socials a la vila del Vendrell. Cardó, de 94 anys, va confessar estar “molt emocionada” per rebre aquest reconeixement a tota la seva trajectòria, d’uns anys en què “vam treballar molt”.

Concretament, la presentadora Mònica Terribas va justificar el guardó a Cardó “per la seva determinació com a professora de llengua catalana durant la repressió franquista i des de la clandestinitat del menjador de casa seva, on va donar classes de català gratuïtes a moltes generacions de ciutadans -i de futurs professors-, que altrament no haurien tingut mai l’oportunitat de conèixer a fons la llengua de la seva terra”. “I també en reconeixement d’aquesta labora de construcció imparable de projectes pedagògics i culturals, i del seu amor i perseverança per mantenir viva la flama de la cultura prohibida, que tantes persones li agraeixen com a servei exemplar al país”, va afegir la comunicadora que va presentar l’acte.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, també es va mostrar molt content amb el reconeixement a una vendrellenca que tant ha fet per la vila, i va obrir la porta a un futur reconeixement per part de l’Ajuntament com a filla predilecta del municipi.

El procés d’obtenció de la Creu de Sant Jordi 2022 per a Maria Carme Cardó ha estat gràcies a una iniciativa de la filòloga vendrellenca Montserrat Sendra, que va liderar una comissió que es va encarregar de recollir un total de 417 firmes de particulars i 28 entitats, escoles i instituts del Baix Penedès.

Entre les personalitats que van donar suport a la candidatura destaquen el pedagog i impulsor de la immersió Joaquim Arenas, el polític Josep-Lluís Carod-Rovira o el religiós vendrellenc Manel Nin.

També et pot interessar

Comentaris