Viticultors del Cava s’imposa a les eleccions al Consell Regulador de la DOP Cava

07/07/2022 - 17:30h

La coalició obté 712 vots, per 383 de la llista promoguda des de Requena i Almendralejo

La candidatura Viticultors del Cava, promoguda per Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya –JARC– i Associació de Viticultors del Penedès, va guanyar aquest dimecres les eleccions al Cens B del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Cava.

Recordem que aquesta votació era per als titulars d’explotacions vitícoles que no siguin socis de cooperatives o societats de transformació.

L’altra candidatura era l’anomenada Requena y Almendralejo por la defensa del Cava, promoguda per la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana i viticultors extremenys.

Segons ha fet públic aquest dijous al migdia el mateix Consell Regulador de la DOP Cava, d’un cens de 2.903 persones, en van anar a les urnes 1.097, el que suposa una participació del 37,79%. 712 van votar per la candidatura catalana i 383 per l’altra opció, dels quals només 2 vots van ser emesos des de Catalunya: un a la mesa electoral de Sant Sadurní d’Anoia i l’altra a Sant Martí Sarroca.

Amb tot, aquests resultats han acabat amb l’històric monopoli que l’empresariat català ha tingut durant 36 anys, ja que una de les dotze vocalies de l’ens l’ha guanyat l’esmentada candidatura conjunta de Requena i Almendralejo. L’elevada participació d’aquestes regions ha permès la seva irrupció al ple, amb un seient que ocuparà un executiu del celler valencià Dominio de la Vega.

La participació mitjana d’un 37,79% a Catalunya, però, es va superar amb escreix a Almendralejo (59,93%) i a Requena (49,65%). A Catalunya, les meses van seguir la mitjana del país o fins i tot es van situar per sota, com a Valls, on només van acudir un 14,7% dels votants.

Recordem que només es van celebrar eleccions al Cens B de l’organisme cavista, atès que a la resta s’hi havia presentat una sola candidatura.

Així doncs, han estat proclamades oficialment les diverses candidatures úniques. Pel que fa al Cens A, corresponent als titulars d’explotacions vitícoles que siguin socis de cooperatives o societats de transformació, hi havia la candidatura Cooperativistes del Cava, que promovia la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Al Cens C, dels titulars de cellers elaboradors de vi base, hi havia la candidatura AVC-FCAC que ha presentat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Finalment, pel que fa als censos D i els diversos sub-censos, tots ells també només comptaven amb una sola candidatura. És la que va presentar l’AECAVA-Associació Elaboradors de CAVA, que promovia l’Institut del Cava pel que fa a titulars de cellers elaboradors de cava.

Al Penedès es van celebrar votacions al Centre Polivalent de l’Arboç, la Sala Polivalent de Sant Martí Sarroca, el Casal d’Entitats de Sant Sadurní d’Anoia i al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès.

Terminis

Aquests resultats entren ara en un període d’al·legacions que acabarà el 19 de juliol. Els següents sis dies es resoldran les eventuals impugnacions, i la previsió és que la proclamació definitiva dels vocals es faci del 25 al 28. L’endemà se celebrarà el ple de renúncia dels vocals sortints i els nous prendran possessió dels seus seients.

Serà en aquest mateix ple del Consell Regulador del 29 de juliol on s’escollirà el president dels propers quatre anys. Aquest càrrec també serà sotmès a un període d’al·legacions fins que tècnicament el 18 d’agost es farà la proclamació definitiva.

També et pot interessar

Comentaris