S’estudia la mort d’ànecs al Torrent del Lluc del Vendrell

16/06/2022 - 09:24h

El Consell Comarcal del Baix Penedès assegura que el líquid de color verd que s’hi va veure dilluns és inocuo per a fauna i flora

El Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) està investigant conjuntament amb altres administracions com l’Ajuntament de Bellvei, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), el cos d’Agents Rurals i l’empresa Agbar, la causa de la mort de diversos ànecs al Torrent del Lluc al seu pas pel Vendrell.

Segons van denunciar veïns de la zona del Puig i el Pèlag, van aparèixer diversos animals morts alhora que s’observava que l’aigua tenia un color verd fluorescent d’un suposat abocament aigües amunt.

Des de l’ens comarcal, aquest dimecres es va assegurar en roda de premsa que s’està a l’espera dels resultats de la necròpsia dels animals i les analítiques de l’aigua del Torrent del Lluc per evaluar els fets ocorreguts amb tot el coneixement i, donat el cas, prendre les mesures escaients.

Des de l’empresa d’aigües Agbar s’ha facilitat una mostra del colorant alimentari als Agents Rurals perquè puguin comparar-ho amb els resultats de la necròpsia dels animals. En aquest sentit s’apunta que a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de la comarca del Baix Penedès, ubicada al municipi de Santa Oliva, s’utilitza un colorant per fer proves de cabals, però que aquest és “innocu i inofensiu per a la fauna i la flora de la llera”.

Els consellers de Medi Ambient del CCBP, Miguel Ángel Perín i Dani caballero, conjuntament amb el tècnic de medi ambient del mateix ens comarcal penedesenc, Arnau Triadú, han explicat que el col·lector d’aigües de l’EDAR funciona correctament i no té cap pèrdua. “Esperem els resultats de les analítiques per treure’n les conclusions que calguin i actuar. El colorant verd que es va llençar és d’origen alimentari i innocu per als animals i la fauna”, han concretat.

Seqüència de l’incident

D’acord amb el que s’ha explicat des del CCBP, la cronologia dels fets s’inicia el dijous passat, dia 9 de juny, a les 10h del matí quan tècnics de medi ambient del Consell Comarcal del Baix Penedès i les empreses explotadores dels sistemes de sanejament de l’ajuntament de Bellvei (Agbar) i del CCBP (Remondis) inicien proves de cabals llençant colorant a l’estació de bombaments del Polígon industrial Els Masets de Bellvei per comprovar en quin punt del col·lector de l’EDAR arriba en un intent d’actualització dels plànols de la xarxa de clavegueram d’aquesta zona.

El colorant apareix al cap de 3 hores a la riera a l’alçada del Puig. Aquestes proves amb colorant alimentari son habituals en casos com aquest o per detectar fuites. En el moment que es van detectar els animals morts a la llera de la riera al seu pas pel Vendrell, però, es va activar el protocol conjuntament amb els agents rurals i es van prendre mostres de l’aigua i dels animals.

Petició veïnal

Arran d’aquest cas, l’Associació de Veïnes i Veïns del Puig i el Pèlag i la Federació Xarxa Vendrellenca s’han coordinat per demanar a l’Agencia Catalana del Aigua, els Cos d’Agents Rurals, el Consell Comarcal del Baix Penedès i el Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA), que s’obri una investigació sobre la mort d’ànecs al torrent del Lluc.

Des de les entitats veïnals s’ha demanat que s’obrin investigacions per poder esbrinar quin és l’origen de la mort dels animals. Pel que fa a les proves que ha fet SOREA que ha provocat el color verd de l’aigua del torrent, des de les entitats es reclama que “abans de fer aquest tipus de proves s’avisi al veïnatge de la zona per garantir que no s’alarmi a la gent”.

Les entitats, finalment, mostren la seva “preocupació davant aquest fets” i esperen que la investigació esclareixi la mort dels ànecs al torrent del Lluc.

També et pot interessar

Comentaris