El Penedès celebra que el Quart Cinturó no travessi la comarca

(FOTO: TONI GALITÓ)
31/05/2022 - 15:00h

Satisfacció al territori pel tancament del Quart cinturó al corredor d’Abrera i passen pàgina a una reivindicació que ha durat anys

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) va anunciar a l’abril la redacció de l’estudi informatiu “Connexió de l’autovia B-40 amb la autovia A-2 i l’autopista AP-7 a Abrera i Martorell”, que posava fi a una de les principals reivindicacions de la Plataforma DIV Penedès: que el Quart Cinuró no entrés a la comarca.

La plataforma, creada al juliol del 2018 pel seguiment del nou Pla Territorial Parcial del Penedès i liderada per la patronal del Cava AECAVA, UVIPE-AVC i el CEPVI, juntament amb altres associacions del territori com “Espiells Terra de Vi” creada al 2021, han estat treballant conjuntament perquè la infraestructura bi trinxés el territori.

Més de 150 agents socials del territori adherits a la Plataforma DIV Penedès han denunciat els darrers anys “l’obsolescència” de l’entrada del Quart Cinturó a la comarca.  Després de mesos d’anàlisi i estudi, a l’abril del 2020 la Plataforma va presentar un seguit de treballs desenvolupats per un conjunt de professionals de l’urbanisme i la planificació territorial que tenien com a objectiu incidir en el futur Pla Territorial, a fi d’aportar coneixement i sensibilitat respecte al sector vitivinícola, i la seva transcendència en el territori del Penedès. 

Fruit d’aquests treballs i amb els resultats damunt la taula, les entitats i representants dels municipis han organitzat una trobada per celebrar l’anunci del Mitma.  

Reaccions a la decisió

Damià Deàs, president d’AECAVA i representant de la Plataforma DIV Penedès i Maite Esteve, presidenta de l’associació “Espiells Terra de Vi” destaquen que “el que s’ha aconseguit és gràcies a la unió de molta gent del territori que ha remat en una única direcció per evitar efectes devastadors sobre l’espai vitivinícola”.

Jordi Ferrer, Alcalde de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons, diu que “el tema del Quart Cinturó ens preocupava moltíssim a nivell de municipi perquè ens destrossava el territori. S’ha lluitat molt per part de la Plataforma, totes les entitats adherides i també la ciutadania i aquesta cloenda és la millor possible”.

L’Alcaldessa de Gelida, Lluïsa Llop, també s’afegeix a la satisfacció: “el territori del Penedès és un territori que costa molt esforç mantenir-lo tal com el tenim ara i no tenia cap sentit que el Quart Cinturó passés per aquí i ho canviés tot. La notícia que no passarà pel Penedès fa que el neguit que teníem desaparegui”.

Per la seva banda, l’Alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Ton Amat, ha declarat que “aquesta notícia era molt esperada a Sant Sadurní perquè era el lloc on acabava el ramal. Tothom ha entès que treballant conjuntament es poden aconseguir grans fites; però no hem d’abaixar la guàrdia: hem de seguir treballant per les planificacions del territori, tan importants per al Penedès: infraestructures, renovables… “.

També et pot interessar

Comentaris