Creix l’exportació de cava en ple debat sobre el sector

FOTO: DO CAVA
19/05/2022 - 20:00h

Unes declaracions de Josep Ferrer enceten el debat sobre cap on ha de caminar el cava

L’INCAVI ha confirmat aquesta setmana que tant el vi com el cava han recuperat els nivells d’exportació prepandèmia, amb un creixement que no es donava des de fa dos anys. Segons dades de l’administració, el 2021 els vins catalans van incrementar les vendes un 18,97% en valor i un 11,42% en volum, una tendència que s’ha confirmat els primers mesos d’any. Al gener i febrer, les vendes han pujat per sobre del 6,2% respecte del mateix període de l’any passat.

Tal com han detallat des de l’INCAVI, un dels fets que explicaria aquesta remuntada és la cancel·lació dels aranzels imposats per l’anterior president nord-americà, Donald Trump, que ha impulsat les vendes en aquell mercat. De fet, els Estats units ja són el principal destí dels productes vinícoles catalans, amb una quota del 14,65%, i un increment del 44,96% respecte del 2021. Alemanya i el Regne Unit completen el podi dels països que més vi i cava català compren, seguits de Bèlgica i el Japó.

Tot i el fort creixement del mercat nord-americà, el conjunt de socis de la Unió Europea continua copsant la major part de les importacions de productes vinícoles elaborats al país, amb un global del 46,3% del mercat. Actualment, el vi i el cava catalans s’exporten a 145 mercats d’arreu del món.

El futur del cava

Les dades de l’INCAVI s’han donat a conèixer enmig del debat obert sobre el futur del cava, que la setmana passada va encetar Josep Ferrer, vicepresident i conseller delegat de Freixenet. En declaracions a La Vanguardia, Ferrer va dir que ha arribat el moment de flexibilitzar les normes de la DO Cava amb l’objectiu d’impulsar el sector i incrementar vendes. La valoració arriba només uns mesos després que el consell regulador aprovés un pla estratègic que camina just en la direcció oposada.

Entre d’altres, Ferrer va dir que hi hauria d’haver més transigència amb l’ús de varietats per elaborar cava, que els caves més joves (per sota dels nou mesos d’envelliment) també es poguessin etiquetar com a cava i que s’estudiïn excepcions per apujar o rebaixar els rendiments per hectàrea de vinya.

Les consideracions de Josep Ferrer s’han publicat dos mesos abans que se celebrin eleccions al Consell Regulador del Cava. Aquesta proximitat amb els comicis ha generat malestar entre alguns agents del sector, com els viticultors, que a través d’Unió de Pagesos (UP) van qualificar de “xantatge” les peticions del vicepresident de Freixenet, i l’anunci que si no aconsegueixen els canvis que proposa, podria valorar alternatives a la DO.

El sindicat va acusar Ferrer d’encetar “una guerra oberta en el sector”, tot i que aquest dimecres sembla que ambdues parts van acostar posicions, en una reunió que va tenir lloc a la seu sadurninenca del celler. A la trobada hi van assistir UP, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, i segons Freixenet, va estar “molt ben valorada” per totes les parts.

Durant la sessió, Freixenet va reiterar que en cap moment es s’ha plantejat deixar la DO Cava, sinó que vol “treballar amb totes les parts implicades pel bé comú de tota la cadena”. En aquest sentit, un dels temes que es va abordar és la necessitat d’incrementar la rendibilitat econòmica de la vinya.

També et pot interessar

Comentaris