La FCAC presenta dues candidatures de cooperatives a les eleccions de la DO Cava

FOTO: DO CAVA
16/05/2022 - 14:00h

Les cooperatives aposten per diferenciar el cava d’altres escumosos, controlar la producció i defensar les varietats autòctones

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) presentarà dues candidatures a les eleccions al Consell Regulador del Cava “amb l’objectiu de defensar els plantejaments del sector productor a la denominació d’origen i aconseguir que es recuperi la rendibilitat i la valoració del producte”. Les cooperatives són partidàries de mesures de control de la producció i de l’aposta per varietats autòctones de raïm.

La FCAC ha presentat una candidatura al Cens A (productors) integrada per representants les cooperatives Covides, Cellers Domenys, Celler de Viticultors de Vilanova i la Geltrú i Cooperativa Agrícola d’Albinyana. La FCAC també participa amb una candidatura representada per la cooperativa Cevipe al Cens C (elaboradors de vi base cava).

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “els cellers cooperatius hem fet un gran esforç per la modernització i hem apostat per diferenciar el cava dels altres escumosos amb l’objectiu d’oferir un producte de qualitat i amb denominació d’origen”.

“Els nostres objectius per al Consell Regulador són que els viticultors vegin com es recupera la rendibilitat i la valoració del cava. Per això defensem el pes del territori en la presa de decisions sobre el futur del sector, que es controli la producció per adequar l’oferta a la demanda i que es garanteixi l’elaboració d’acord amb el sistema tradicional” ha afegit Raventós.

A més de recuperar la rendibilitat per assegurar la consolidació del valor afegit, la FCAC també reclama que s’incrementi la promoció dels vins i caves de gran consum, ja que actualment les accions prioritzen els productes de més alta gamma, que només representen un 10% del total.

La producció anual de raïm per a l’elaboració de cava se situa, com a mitjana, en uns 325 milions de kg, amb els quals s’elaboren uns 200 milions de litres de vi base per a cava.

A Catalunya hi ha 60 cellers cooperatius que elaboren aproximadament la meitat del vi base cava, uns cent milions de litres. Aquestes empreses no es deslocalitzen i garanteixen la continuïtat de la viticultura, malgrat que les condicions adverses de mercat, la caiguda de preus del vi base cava i l’increment de costos han provocat una caiguda del 50% del valor en els últims tres anys.

També et pot interessar

Comentaris