La DO Penedès aprova els primers vins amb l’etiqueta Gran Vi de Mas i Vi de Mas

04/05/2022 - 10:00h

Una dotzena de vins sortiran al mercat els pròxims mesos amb aquests nous segells, i s’espera que més cellers s’impliquin en el projecte

El Consell Regulador de la DO Penedès ha aprovat els primers vins que vestiran en les seves etiquetes les categories de Vi de Mas i Gran Vi de Mas. En un ple celebrat a finals d’abril, es va acordar aprovar 12 vins (4 Gran Vi de Mas i 8 Vi de Mas) presentats per 5 cellers de la DO Penedès.

Aquestes noves categories, presentades el novembre del 2021 dins del Pla Estratègic DO Penedès 2030, certifiquen les elaboracions de més qualitat de la DO Penedès, vinculades a una masia centenària i seguint uns estrictes processos d’elaboració.

Els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas, han estat presentats per 5 cellers de referència de la DO Penedès: Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes. Són 6 vins blancs i 6 vins negres.

La creació de les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas s’engloba dins de les accions que la DO Penedès està treballant per potenciar el reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i la tradició vitivinícola del territori amb el mas com a referència, així com que hagi rebut un ampli reconeixement dins del sector.

Per tal de complir amb els criteris de la DO Penedès, el vi s’ha d’elaborar a partir de raïms de vinyes properes al mas, d’una finca propietat del celler o amb un contracte de gestió de mínim de 7 anys. Entre el mas –que ha de ser centenari, ben conservat i situat en un entorn d’alt valor paisatgístic– i les vinyes no hi podrà haver més de 2 quilòmetres lineals.

Les vinyes han de ser ecològiques, collides a mà i amb una edat mínima dels ceps de 10 anys en el cas del Vi de Mas i de 25 anys en el cas del Gran Vi de Mas. Els rendiments per hectàrea de vinya han de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès. Es potencien les varietats pròpies del Penedès i la criança ha de ser d’un mínim de 8 mesos en el cas dels vins blancs i 20 mesos en el cas dels negres. El model d’ampolla per aquests vins és la Borgonya i en l’etiquetatge apareix el nom tradicional del mas i l’anyada.

El Consell Regulador de la DO Penedès està treballant en la certificació de més vins que han presentat candidatura a ser Gran Vi de Mas i Vi de Mas. En propers plens del Consell s’aprovaran i es donaran a conèixer.

També et pot interessar

Comentaris