Tensió política al Vendrell per les factures de contractes vençuts

Després de dos plens del Vendrell sense els regidors de l’oposició, aquest dimarts van tornar a la sessió municipal.
13/04/2022 - 19:13h

L’oposició demana al govern com corregirà uns pagaments declarats nuls pel TSJC i el PSC afirma que ja ha esmenat el procés

L’Ajuntament del Vendrell va dur a terme aquest dimarts el ple extraordinari sol·licitat pel grup municipal de Som Poble-ERC per avaluar els efectes de la sentència judicial en ferm del TSJC que anul·la 19 decrets d’alcaldia de pagaments de l’administració per un import al voltant de dos milions d’euros.

La sentència fa referència a pagaments de l’any 2016, “però el procediment viciat que l’ha provocat s’ha seguit aplicant durant els anys següents i es continua fent servir avui dia”, assegura el principal grup de l’oposició, la qual cosa nega el govern.

Recordem que les factures pagades corresponen a contractes vençuts o a despeses que s’han fet pel procediment de contractes menors quan, segons la sentència, s’haurien d’haver fet per licitació.

Entre els pagaments fets a partir d’aquests decrets d’alcaldia nuls hi ha el contracte de la neteja viària, la gestió de les piscines municipals, el servei de la grua, serveis informàtics, serveis de vigilància, manteniment d’ascensors o el servei d’escoles bressol.

L’Ajuntament del Vendrell també haurà de pagar les despeses judicials, uns 2.000 euros.

A més, segons va apuntar Som Poble-ERC, el govern hauria pagat amb informes negatius de la intervenció municipal més de 7.000 factures d’uns 500 proveïdors per un valor aproximat de 20 milions d’euros. “Perpetuen la mala praxi per la qual han estat condemnats i l’Oficina Antifrau s’ha dirigit a l’Ajuntament perquè ho corregeixin”, va apuntar el portaveu del grup, Lluís Navarrete.

Som Poble-ERC va demanar, entre altres qüestions i sense èxit, perquè la proposta va ser tombada amb els vots del govern i l’abstenció de JxV i la regidora no adscrita, una còpia de la sentència per a tots els grups polítics, els resultats de l’informe encarregat per l’alcalde als Serveis Jurídics de l’Ajuntament sobre les possibles responsabilitats generades i els perjudicis que aquest procediment ha comportat, que l’àrea de Contractació elabori una planificació d’un programa de contractes i licitacions per resoldre els denunciats i que cada mes s’abordi a les comissions informatives l’actualització de les factures pagades amb decrets d’alcaldia que han estat considerats nuls.

Des de Podem-El Vendrell, Primàries i Junts pel Vendrell es va coincidir amb Som Poble-ERC que l’Ajuntament del Vendrell té una “situació greu” pels contractes vençuts, com el de la neteja viària i gestió de piscines; i van reclamar al govern que acceleri la solució posant-los al dia amb una nova licitació o, donat el cas, la remunicipalització dels serveis si aquesta beneficia més l’administració.

Els grups de l’oposició van justificar que es convoqués aquest ple perquè la sentència ferma és del setembre de l’any passat i la Junta de Govern en va donar compte al novembre. “Ha passat prou temps perquè el govern donés explicacions”, diu Navarrete, a qui l’alcalde, Kenneth Martínez, va acusar de fer servir la sessió plenària per “muntar un míting”.

Resposta del govern
El regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, va acusar l’oposició de “dir mentides i falses veritats” –que al seu torn van replicar els grups de l’oposició– i, per exemple, va explicar que el 2016 es pagaven factures per l’anomenat procediment de convalidació sobre serveis prestats tot i estar els contractes públics vençuts i que això “no era il·legal, sinó el procediment de convalidació que se seguia”.

L’any 2019, segons Santos, l’anterior govern municipal ja va introduir canvis normatius i, per tant, assegura que no és veritat que s’estiguin pagant factures amb el mateix procediment que el TSJC ha decretat com a nul.

Actualment, segons diu també el regidor d’Hisenda, “les despeses estan fetes d’acord amb el que diu el Tribunal de Comptes i no es pot repetir el que denuncia l’oposició”.

“Hi ha una tramitació de fiscalització prèvia”, la qual cosa vol dir que l’interventor municipal no ha fiscalitzat abans les factures perquè el contracte en qüestió està potser vençut, però al final el departament municipal corresponent a cada obra o servei “certifica que s’ha fet correctament per poder pagar-ho”.

Tot plegat, atès que un servei públic no es pot deixar de prestar tot i el venciment d’un contracte. “Si no el paguessis, hi hauria un perjudici al proveïdor per no pagar”, diu Baltasar Santos.

També et pot interessar

Comentaris