Els viticultors demanen que s’equilibrin els guanys amb els dels cellers

(FOTO: MARIA ROSA FERRÉ)
25/03/2022 - 18:00h

L’Associació de Viticultors del Penedès denuncia que l’increment de vendes de cava no va acompanyat d’una pujada del preu del raïm

El sector del cava va rebre amb satisfacció, la setmana passada, la notícia de l’increment de vendes el 2021. Després d’un 2020 marcat per la frenada de vendes a la restauració a causa de les restriccions de la pandèmia, l’increment de comercialització dona aire als cavistes, que han aconseguit ampliar la seva presència tant al mercat nacional com a l’internacional.

quest creixement, però, ha estat rebut amb estupefacció pels viticultors, que veuen com, tot i que pugen les vendes de cava, els preus del raïm es mantenen sota mínims. Les xifres de rècord dels elaboradors no sembla que s’hagin de traduir en un increment del preu de la matèria primera, com a mínim a curt termini, cosa que aboca els pagesos a una situació “insostenible”, tal com han denunciat diferents organitzacions agràries.

ls darrers que s’han sumat a les crítiques han estat els membres de l’Associació de Viticultors del Penedès, que a través d’un comunicat de premsa, han denunciat que l’increment de vendes de cava no es tradueix en un major preu de la matèria primera, el que consideren “una vergonya per al viticultor, una ofensa a la feina de tot un any”.

Els pagesos, a més, critiquen que lluny de millorar, la situació sembla que serà pitjor enguany, agreujada per l’increment de preus de combustibles, productes fitosanitaris o mà d’obra, entre d’altres, que calculen que enguany podrien pujar fins a un 50%. “No cal ser molt espavilat per veure el que ens ve a sobre, i que aquesta verema pot ser el toc de gràcia final del nostre sector”, asseguren des del col·lectiu.

“Creiem que la solució implica equilibrar els guanys de les dues parts, el viticultor i l’embotellador (cellers i caves)”, apunten els viticultors, que asseguren que si no s’assoleix aquesta fita “aquest sector no se’n sortirà perquè esdevindrà insostenible. De fet, ja fa temps que ho és”.

Per això, des de l’Associació demanen que les administracions hi intervinguin, i que “els diàlegs no siguin contínuament estèrils. Ara ja ens hi juguem massa”, lamenten, tot reclamant que la Generalitat “s’impliqui d’una vegada”. “Aquest desequilibri és vergonyós i volem dignitat” sentencien.

També et pot interessar

Comentaris