Clàssic Penedès inicia els tràmits per convertir-se en la nova DO catalana

Presentació del projecte de la nova DO de Clàssic Penedès a Girona.
18/03/2022 - 18:00h

Els elaboradors d’aquests escumosos ja han presentat el plec de condicions per crear la nova denominació d’origen

El setembre del 2019, els elaboradors de Clàssic Penedès i els de Corpinnat van avançar al 3d8 la voluntat de crear una nova denominació d’origen que emparés els escumosos del Penedès. Mig any després d’aquell anunci, ambdues parts van confirmar que tancaven les converses sense acord, però mantenien “intacta” la voluntat de continuar treballant per la nova denominació.

Aquesta setmana, la proposta ha fet un pas endavant, però només amb els Clàssic Penedès com a protagonistes. El col·lectiu, que agrupa 16 cellers del territori, ha anunciat que ja han iniciat els tràmits per crear la nova DO que mantindria la identitat i la sostenibilitat com a pilars fonamentals, els mateixos que suporten el projecte dels Clàssic.

“Es comença a caminar, caminant”, ha sentenciat Agustí Torelló Roca, portaveu dels cellers que elaboren Clàssic Penedès, que ha explicat que el col·lectiu d’elaboradors ja ha mantingut reunions amb l’administració per crear la nova denominació i que ja ha presentat el plec de condicions que la regirien. “L’avantatge que tenim és que la proposta va directa de Catalunya a Brussel·les”, ha apuntat Torelló, que creu que en dos o tres anys la nova DO podria ser una realitat.

Els cellers Clàssic Penedès han organitzat dues xerrades en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona –que s’ha celebrat els darrers dies– per detallar quins seran els eixos de la nova DO. “Hem parlat amb tots els actors del territori, perquè volem que tothom s’hi pugui sumar”, ha apuntat Agustí Torelló Roca, que ha afirmat que la nova DO està “molt enfocada als viticultors que vulguin elaborar vins, per recuperar el model que hi havia fa uns anys”. “És indecent el que s’està fent amb els pagesos. Els marges que se’ls donen són immorals”, ha apuntat Torelló.

El portaveu dels Clàssic també ha comentat que el projecte s’emmarca en el Pla Estratègic 2021-2030 de la DO Penedès, que ja apuntava que “els vins tranquils i els escumosos havien de tenir un camí propi cadascun”. Per Agustí Torelló el model seria semblant al que ja fan servir algunes DO franceses, en què conviuen denominacions de vins tranquils i d’escumosos en un mateix territori. “No ens estem inventant res”, ha assegurat Torelló.

Tal com ha detallat l’elaborador, els cinc punts que distingirien la nova DO serien: elaboració 100% Penedès, 100% ecològica, aposta per les varietats tradicionals, vinificació a la propietat mínima del 75% i criances d’un mínim de 18 mesos. “No volem deixar ningú enrere”, ha apuntat Agustí Torelló.

Fonts de Corpinnat han mostrat sorpresa per l’anunci, que han conegut a través dels mitjans, i de moment no s’han posicionat sobre la proposta.

També et pot interessar

Comentaris