El GEVEN s’oposa a una nova línia de MAT per al Baix Penedès

Imatge d’arxiu de torres elèctriques.
09/03/2022 - 16:19h

Es tracta d’un ramal de 20,8 km entre la línia des de l’Aragó fins a Begues fins a una estació a Vilanova i la Geltrú

El Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN) s’oposa a una nova línia de molt alta tensió (MAT) que afectaria a l’interior de la comarca.

Segons remarca el grup ecologista penedesenc, a principis d’any va sortir a exposició pública un nou tram de MAT de 400 kv, 52 suports de fins a 60 metres d’alçada i 20,8 quilòmetres de recorregut, promoguda pel grup privat Forestalia, el mateix que preveu la MAT Valmuel-Begues i que, en un recorregut de 180 km, afectaria bona part del sud de Catalunya, i que afectaria els municipis de La Bisbal, Llorenç, Banyeres i Bellvei a la comarca.

A més, posteriorment travessaria una part de l’Alt Penedès i el Garraf fins la subestació de Vilanova i la Geltrú.

El nou tram, en exposició pública fins el 18 de març, “afectaria greument el nucli urbà del Priorat de Banyeres, al qual s’apropa a distàncies totalment inacceptables de menys de 60 metres de les cases; i també de masies i cases aïllades com Cal Pruset, La Casa Murada, Can Catà o Mas Jover”, afirma el GEVEN.

“Igualment, greu seria l’afectació sobre elements del patrimoni arquitectònic i arqueològic, com la Casa Murada (monument històric i jaciment arqueològic declarat Bé Cutural d’Interès Nacional-BCIN i actualment estudi de gravació de gran prestigi), el jaciment de Mas Canyís (BCIN) i especialment a l’extraordinari jaciment de les Masies de Sant Miquel, BCIN i un dels de major importància de tot Catalunya”, afegeix el grup ecologista.

A nivell territorial i ambiental, els dos trams de MAT que travessen el Baix Penedès afecten en el 88% del seu recorregut a sòls protegits de protecció especial i territorial d’interès agrari i paisatgístic i, segons també apunta el GEVEN, “afectarien també l’àrea vital de tres parelles d’àliga cuabarrada (Aquila fasciata), espècie catalogada com ‘en perill d’extinció’ en el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya”.

L’alteració greu seria de fins a 185.000 m2 d’hàbitats d’interès comunitari d’alt valor com a connectors ecològics i paisatgístics.

Igualment, des del GEVEN s’apunta que “cal destacar la pèrdua de sòl agrícola per la instal·lació dels suports, i la degradació del paisatge catalogat de la Plana del Baix Penedès, amb una gran riquesa d’elements de pedra seca: fins a 596 barraques de pedra seca inventariades en els municipis afectats pels dos trams de la MAT, pertanyents a l’Art de la pedra seca, declarat per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”.

Finalment, el GEVEN destaca que aquestes MAT “obeeixen a un model obsolet que només busca fer negoci d’un sector en alça que les administracions competents sembla que no saben regular ni planificar, i del tot contrari al model que defensem el món ecologista basat en la producció d’energia renovable d’autoconsum i proximitat, de forma justa i participada per la societat, distribuïda en el territori i sense afectar-ne els valors ecològics, paisatgístics i agraris. Model que instem als municipis de la comarca a impulsar com alternativa a aquests megalòmans projectes”.

El GEVEN disposa de models d’aŀlegació disponibles al web www.geven.cat.

Reunions informatives

D’altra banda, val a dir que hi ha convocades dues reunions informatives sobre aquest projecte. La primera se celebrarà aquest dimecres, a les 20h, a la Societat de Banyeres del Penedès -organitzada per la plataforma No a la MAT del Baix Penedès; i la segona, aquest dijous, també a les 20h, al local de la colla castellera dels Nens del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris