Celler Gramona celebra el centenari del seu primer vi escumós

Un moment de l’acte d’aquest dilluns al Palau de la Música Catalana per celebrar l’efemèride de Gramona.
28/02/2022 - 19:29h

L’empresa familiar de Sant Sadurní ha congregat més de 1.500 persones en un acte emotiu al Palau de la Música Catalana

Celler Gramona, l’empresa vitivinícola fundada l’any 1881 a Sant Sadurní d’Anoia i amb cinc generacions al darrere, ha celebrat aquest dilluns en un esdeveniment carregat d’emotivitat al Palau de la Música Catalana de Barcelona l’acte del centenari del primer vi escumós elaborat per la firma.

El Cor de Cambra del Palau s’ha afegit a la celebració i ha donat solemnitat, per exemple, amb una interpretació inicial del ‘Happy birthday’; el sempre espectacular himne ‘El Cant de la Senyera’ i peces musicals per anar intercalant els diversos parlaments -per exemple, amb una versió de l”Imagine’ de John Lennon i el tema ‘You’ll never walk alone’ (Mai caminaràs sol) que ha fet mundialment famós el FC Liverpool de futbol.

Els parlaments, després d’un minut de silenci en favor de la “gent de pau”, ha apuntat el vicepresident de l’empresa, Xavier Gramona, han estat protagonitzats per aquest i el seu cosí Jaume Gramona, president i director tècnic, tots dos cinquena generació de l’empresa familiar i que ja donen relleu als següents membres de la nissaga: Leo i Roc.

Història del celler

Amb diverses projeccions de fotografies, imatges i etiquetes històriques, els més de 1.500 assistents a l’acte -la majoria dels quals clients, però també molts treballadors, sommeliers i altres persones vinculades al celler sadurninenc- han pogut escoltar els fets més destacats de la història de Gramona.

Així, per exemple, s’ha recordat que fa 140 anys del primer Celler Batlle, una de les branques familiars que, a través de Pilar Batlle, es va unir en matrimoni amb Bartomeu Gramona. Aleshores “vam ser l’únic productor de vins d’Europa, per la crisi de la Fil·loxera” -diu Xavier Gramona- i va ser aquesta parella qui, el 1921, va elaborar el primer vi escumós amb el cognom Gramona.

Una de les primeres etapes de més creixement de la firma que actualment factura més de 13 milions d’euros i degut a les vendes per a la celebració internacional del final de la Segona Guerra Mundial, el 1945, la van liderar els seus fills Josep Lluís i Bartomeu, pares dels quals propietaris.

Durant l’acte d’aquest dilluns, com apuntàvem, hi ha hagut diversos moments especialment emotius, com el parlament dels pares de Jaume Gramona, de 92 i 88 anys, respectivament; o els elogis -amb abraçada final inclosa- que s’han dedicat els dos cosins.

També hi ha hagut un reconeixement a la família Gramona i tot l’equip de treballadors de mans de dues personalitats destacades en la cultura gastronòmica del país: Ferran Centelles, director del Vi de la Bulli Foundation creada el 2011; i Josep Roca, un dels germans del Celler de Can Roca.

Declaració final

A la part final de l’acte, Xavier Gramona ha fet tota una declaració d’aposta per la qualitat i la unió del món vitivinícola i, per exemple, ha recordat que abans de liderar la creació del moviment de Corpinhat va intentar canviar coses de la DO Cava des de dins estant. “Fa anys que lluitem perquè es pot fer un gran escumós des de la nostra terra i hem intentat fer evolucionar el vi escumós i el cava explicant que s’havia de zonificar i que cal distingir una ampolla de 4 ó 100 euros”, ha apuntat Xavier Gramona. “No va ser possible (canviar la postura del cava), diria, per petits càlculs d’estratègia. Vam sortir del món del cava no per gust”, ha afegit Gramona.

“Nosaltres estem a favor de que tots els agents del territori s’asseguin i parlin per fer un projecte conjunt, perquè tots pensessim en el territori abans que res”, ha conclòs.

Finalment, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, ha destacat l'”experiència, professionalitat i respecte de Gramona amb l’entorn per situar els seus escumosos i vins en els millors del món. Estan a la cúspide i han apostat decididament pel xarel·lo, el cor dels seus vins escumosos”.

La consellera també ha comentat que en els propers anys el món del vi i el cava té “molts reptes conjunts per fer una sostenibilitat econòmica, social i ambiental del sector; però, sobretot, econòmica”.

En aquest sentit, Teresa Jordà ha dit que “això vol dir que els pagesos, però també els ramaders i pescadors, s’han de poder guanyar la vida dignament amb l’activitat que estimen i els agrada”. “Al govern seguim estant compromesos amb la consolidació del model agrícola de qualitat i de proximitat”, ha dit també la consellera d’Agricultura, que ha dit també: “Catalunya és un país que estima la seva gastronomia i els productes i les persones que hi ha al darrera i només teixint complicitats serem més forts. Tenim prou força i talent per fer-ho i fer-ho bé”.

Jordà ha felicitat el celler Gramona amb les paraules: “Pau a la terra, moltes bombolles i salut!”.

La celebració del centenari del primer vi escumós de celler Gramona ha acabat amb un brindis col·lectiu al Foyer del Palau i un aperitiu preparat pel cuiner Nandu Jubany.

També et pot interessar

Comentaris