El viver de cellers començarà a funcionar la verema del 2023

16/02/2022 - 20:00h

El projecte té un pressupost de 2,4 milions d’euros, la meitat dels quals es finançaran amb fons europeus, i s’obrirà a una quinzena de viticultors

La crisi del preu del raïm ha fet que molts viticultors es replantegin el seu futur i optin per elaborar els seus propis vins per donar un valor afegit a la matèria primera. Malgrat tot, emprendre aquest camí no és fàcil, sobretot si es té en compte el majúscul cost que suposa engegar un celler des de zero i l’elevat grau d’exigència tècnica que implica el procés d’elaborar un bon vi.

Per mirar de donar sortida a tots aquests pagesos que es plantegen convertir-se en elaboradors, ja fa uns anys el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) va donar llum verd a la posada en marxa d’un viver de cellers a Vilafranca –a Catalunya només hi ha un projecte similar a la Conca de Barberà–, que permetrà a un bon grup de pagesos iniciar-se en la producció de vins d’una manera més fàcil.

Aquesta setmana, la proposta ha fet un pas enllà amb l’anunci de la posada en marxa de la iniciativa. Segons el calendari previst, el viver entrarà en funcionament a la tardor del 2023, i d’entrada, acollirà una quinzena de viticultors, que trobaran en aquest espai l’acompanyament necessari per iniciar-se en el món de l’elaboració. “El viver de cellers ha de ser un trampolí”, va assegurar el president del CCAP, Xavier Lluch, en la presentació de la proposta.

El projecte l’impulsen quatre socis principals (CCAP, Ajuntament de Vilafranca, DO Penedès i VITEC) i nou socis coŀlaboradors, i fer-lo realitat costarà 2,4 milions d’euros, la meitat dels quals se subvencionaran a través de fons europeus.

Tal com ja es va explicar fa uns mesos, les instaŀlacions del nou viver de cellers s’ubicaran en una nau del carrer Comerç que data del segle XIX –cedida a l’Ajuntament de Vilafranca– i que té una superfície de 3.000 metres quadrats distribuïts en tres plantes. La nau ja s’havia dedicat a la producció de vi, i se n’aprofitaran alguns dels elements històrics després de la rehabilitació.

La proposta s’emmarca en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) ‘Penedès, territori vitivinícola: innovació sostenible i saludable’ i donarà als viticultors la possibilitat de treballar el raïm des de la vinya fins a l’ampolla. El procés d’elaboració es farà amb l’acompanyament d’experts, que assessoraran els pagesos en tot moment. A manca encara que s’elaborin les bases definitives de l’ús de l’espai, es preveu que els pagesos puguin estar al viver uns cinc anys, temps suficient per arrencar amb cada un dels projectes.

“El viver es transformarà en funció de les necessitats dels viticultors”, va assegurar l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull. A més dels espais d’elaboració, les instaŀlacions també acolliran un cowork enfocat a l’enoturisme, i la nova seu de la DO Penedès.

També et pot interessar

Comentaris