UP reclama preus més alts per al raïm de producció ecològica

Ferran Mulet i Josep Marrugat durant la roda de premsa d’Unió de Pagesos. (FOTO: UNIÓ DE PAGESOS)
17/12/2021 - 20:18h

El sindicat denuncia que l’actual preu del raïm i del vi ecològics que marca l’agroindústria del vi i el cava “no és sostenible”

El preu del raïm genera controvèrsia des de fa anys. A la denúncia dels baixos preus de la matèria primera que es produeix seguint mètodes convencionals, el sindicat Unió de Pagesos hi afegeix ara la crítica per la baixa remuneració que perceben els viticultors pel raïm ecològic.


Des del sindicat han denunciat aquesta setmana que el preu del raïm i del vi ecològics en origen “no és sostenible per a les explotacions que hi han apostat”. “Moltes DOs s’estan enfocant cap a la transició ecològica, però no es posa en valor la viabilitat del raïm”, ha apuntat Ferran Mulet, representant de l’Àrea Metropolitana a la sectorial nacional d’Agricultura i Ramaderia Ecològiques d’UP, que ha criticat que la diferència entre un quilo de raïm convencional i un d’ecològic se situa al voltant dels cèntims en algunes varietats. Enguany el raïm convencional s’ha pagat a una mitjana de 30 cèntims el quilo.


Mulet també ha fet referència a l’augment de costos que està tenint la indústria del vi amb alguns productes (vidre, suro, cartó), reconeixent que les empreses “no tenen miraments per gastar en altres coses, però el preu del raïm està estancat”. El que no està congelat, ha assegurat Mulet, són els costos de producció del raïm, que els darrers anys no han parat de pujar. “Els viticultors ens anem empobrint”, sentencien des d’Unió de Pagesos.


A les crítiques també s’hi ha sumat Josep Marrugat, nou responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, que ha assegurat que el sector viu amb incertesa les possibles exigències de les DO per elaborar raïm ecològic i que aquestes no es tradueixin en una major remuneració. “Aquest canvi s’ha de veure compensat des de la vinya”, ha apuntat Marrugat, que també ha demanat als elaboradors que diferenciïn el tractament entre les grans explotacions vinícoles que fan ecològic i els viticultors més petits, i els que practiquen l’agricultura regenerativa o biodinàmica.

PUBLICITAT


“Els raïms ecològics d’ara es paguen a preu del convencional de fa tres o quatre anys”, ha criticat Marrugat, que ha lamentat que “el salt qualitatiu que volen fer les DOs no es tradueix en una major remuneració pel pagès”.
Josep Marrugat ha reconegut que a Catalunya “el sector del vi és prou potent perquè les coses se solucionin”.

Jornada a la Fira del Gall

Unió de Pagesos també ha donat a conèixer aquesta setmana la jornada tècnica ‘Els viticultors i les DO vitivinícoles a Catalunya’, que el sindicat ha organitzat demà dissabte en el marc de la Fira del Gall de Vilafranca.

La jornada es farà a Vinseum a partir de dos quarts de 10 del matí, i s’allargarà fins al migdia.

També et pot interessar

Comentaris