Llançament del Jean Leon Vinya La Scala 2015 maridat amb obres de Guinovart

Mireia Torres, directora de Celler Jean Leon, i Maria Guinovart, filla de l’artista Josep Guinovart.
15/12/2021 - 21:00h

El Celler Jean Leon de Torrelavit i el reconegut artista Josep Guinovart es fusionen en una simbiosi perfecta entre el vi i l’art

Coincidint amb el llançament de l’anyada Jean Leon Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2015, el celler del Penedès acull, fins a mitjans de febrer, l’exposició ‘Ser vinya’ de Guinovart, pintor, escultor i gravador barceloní.

Es tracta de vuit obres dedicades al món del vi i la vinya seleccionades per Maria Guinovart, presidenta de la Fundació Espai Guinovart d’Agramunt i filla de l’artista, i Mireia Torres, directora de Jean Leon, entre elles la reproducció del quadre de grans dimensions ‘Els ceps i la nit’, que vesteix la nova anyada del vi icona de Jean Leon.

En paraules de Josep Guinovart (1927-2007), un dels màxims representants de l’informalisme, “el vi sempre m’ha estat una cançó molt propera”. Ho deia, segons Maria Guinovart, perquè n’era aficionat i gran coneixedor però també perquè el considerava “ferment de vida”, juntament amb la terra, la vinya i el cep, que el reconnectaven amb les arrels de la seva vila adoptiva, Agramunt.

La bellesa del paisatge del Penedès el va captivar i va crear més de 30 obres de temàtica vitivinícola, que va exposar el 2007 al Museu Vinseum de Vilafranca del Penedès en la que va ser una de les exposicions més importants de la seva trajectòria artística i vital, i l’última que va fer en vida.

Les vuit obres seleccionades, cedides per col·leccionistes privats, cellers i l’Espai Guinovart, mostren el vi com a forma d’expressió, en un ventall de colors rogencs, amb taques i regalims, però també ocres, verds i blaus de la terra i el paisatge. Lluny de voler recrear la natura i fidel al seu llenguatge plàstic, Guinovart incorpora a les obres elements propis del món que recrea, com són aquí els ceps, els raïms, les ampolles i les copes, i també la terra.

Per a Maria Guinovart, la peça que millor simbolitza el paisatge que envolta el celler Jean Leon –convertida ara en l’etiqueta del nou Vinya La Scala– és ‘Els ceps i la nit’, que evoca una vinya vella en tot el seu esplendor embolcallada dels blaus profunds d’una nit de lluna plena. “És una de les peces més emblemàtiques de l’obra de Guinovart, amb els seus blaus i ocres tan característics i els relleus que aquí són ceps; captura la poesia d’aquest paisatge que tant el va atrapar”.

De la mateixa manera que Josep Guinovart va connectar amb el vi i el seu paisatge, Jean Leon tenia una sensibilitat especial amb el món artístic. Més enllà de la seva vinculació amb el cinema, a finals dels anys setanta va començar a plasmar l’art en les etiquetes d’algunes anyades especials, tot i que no va ser fins a mitjans dels noranta que es va convertir en una pràctica habitual per vestir els Vinya La Scala.

Artistes com Josep Maria Subirachs, Antoni Tàpies, Joan Hernández Pijuán, Waltraud Maczassek o Javier Mariscal, entre d’altres, han col·laborat amb Jean Leon a través de les etiquetes d’aquest gran reserva. Guinovart ho ha fet per partida doble, il·lustrant l’anyada 1996 amb l’obra ‘De la tierra a la luz’, que evoca la terra amb textures i colors càlids i que també està exposada al celler, i ara la 2015 amb una obra que parla d la vinya amb colors més vius i ceps incrustats.

Jean Leon Vinya La Scala és, per tant, la simbiosi màxima entre el vi i l’art. Un conjunt harmoniós tant per fora com per dins, del que Mireia Torres i Maria Guinovart n’estan especialment satisfetes. És un vi de petita producció, que ha anat evolucionant al llarg dels anys pel que fa a la vinificació. L’anyada 2015 va ser seca i amb temperatures fredes les nits del període de maduració. El resultat és, segons Mireia Torres, “un vi molt expressiu, amb notes de garriga, d’herba seca mediterrània, notes especiades, i tocs de pruna i cirera. En boca, és llaminer i voluptuós, amb uns tanins elegants i una bona acidesa, i amb gran capacitat d’envelliment”.

L’exposició ‘Ser vinya’ es podrà veure a Jean Leon fins al 15 de febrer, com a part de la visita del celler, situat al municipi de Torrelavit, de dilluns a divendres de 10h a 18h i els dissabtes, diumenges i festius, de 10h a 15h. Es recomana fer reserva prèvia de la visita enviant un correu electrònic a visitas@jeanleon.com o trucant al 93 817 76 90.

També et pot interessar

Comentaris