Mor als 78 anys Jaume Rovira, primer enòleg i alma mater del Celler Jean Leon

09/12/2021 - 17:34h

Aquest dimarts va morir, als 78 anys i víctima d’una greu malaltia, Jaume Rovira i Monterrat, qui va impulsar com a enòleg l’empresa vitivinícola Jean Leon. De fet, aleshores estudiant d’enologia a Madrid, Rovira va conèixer Ceferino Carrión (Jean Leon) i tots dos van fer les primeres passes de l’empresa penedesenca a partir de la compra del Mas d’en Rovira per part de Carrión, per un import de 6 milions de pessetes.

Carrión i Rovira van decidir importar els primers ceps de varietats franceses l’any 1963, i el primer vi de Jean Leon va sortir el 1969. Segons s’ha explicat des de la mateixa empresa, Jaume Rovira va dedicar 39 anys d al seva vida al projecte vitivinícola iniciat amb la verema d’aquell any 1969.

Dos anys més tard, Rovira i Carrión plantarien l’emblemàtica vinya Gigi encara avui productiva a l’empresa que va passar a mans de Família Torres el 1996, coincidint amb la mort de Jean Leon.

Tot i que s’havia jubilat l’any 2008, des de l’empresa vitivinícola apunten que “Jaume Rovira no es va desvincular mai de Jean Leon. Era la seva vida i la seva passió”. “Continuava participant en els tastos de les noves anyades, compartint els seus coneixements i entretenint aquells que l’acompanyaven amb divertides anècdotes de les seves vivències amb Jean Leon”, s’afegeix des de la firma vitivinícola.

Per a Mireia Torres, directora del celler penedesenc des del 2010, Jaume Rovira “va ser un exemple d’honestedat i compromís durant la seva vida; va ser una grandíssima persona, amable, inconformista i amb ganes d’ajudar a tothom”. “Ha sigut un dels millors enòlegs que he conegut, va trencar motlles i va contribuir amb Jean Leon a posicionar els vins catalans al capdamunt”, afegeix Torres en un comunicat de l’empresa. “Li estarem eternament agraïts”, conclou.

A més de la seva faceta com a enòleg fundador de Jean Leon, a Jaume Rovira se’l coneix per haver estat regidor de CiU a l’Ajuntament de la Granada i conseller comarcal a la primera legislatura d’aquest ens (1988-1991).
Jaume Rovira va néixer el juliol de 1943 al nucli de Sabanell (Font-rubí) i vivia a la Granada, on va conèixer la seva dona, que hi anava com a participant de la carrossa dels Reis Mags. Ha tingut dos fills i no tenia nets.

Agraïment de Martí Gironell
D’altra banda, val a dir que l’escriptor Martí Gironell dedica a Jaume Rovira alguns passatges del seu celebrat llibre La força d’un dest’, la novel·la centrada en el personatge de Ceferino Carrión.

S’hi explica la relació de Rovira, de qui diu que se’l coneixia com a ‘el noi de Cal Tuyes’, amb Jean Leon i els inicis de l’empresa. Gironell ha recordat al 3d8 que va conèixer Rovira precisament en el procés de creació del citat llibre. “Sense les nostres converses el relat no hauria sigut el mateix”, afirma.

“En Jaume, amb aquella saviesa planiana, em va confiar un munt de records i experiències i un cop publicada la novel·la ens vam anar veient sempre que venia al Penedès”, diu Martí Gironell. “La cultura del vi, i de retruc la cultura catalana, perd un molt bon element que coneixia la terra, la treballava i l’estimava”, conclou Gironell.

També et pot interessar

Comentaris