Pacte per evitar que els límits entre la Bisbal i Sant Jaume divideixin parcel·les del Papagai

Leo Uceda, regidora de Via Pública i Mobilitat de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès; Marc Palau, alcalde de Sant Jaume dels Domenys; Agnès Ferré, alcaldessa de la Bisbal del Penedès; i Joan Ignasi López, segon tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Nuclis de l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys.
Avatar
24/11/2021 - 18:04h

La Generalitat ha aprovat l’alteració dels termes i una línia separatòria que no divideix cap finca de la urbanització

Els ajuntaments de la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys han aconseguit que la delimitació dels municipis a la urbanització Papagai, ubicada a cavall de les dues poblacions, no divideixi parcel·les.

El gener de 2017, l’alcalde de Sant Jaume dels Domenys i l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès es van reunir amb la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya per proposar conjuntament i de mutu acord una alteració del terme municipal dels dos municipis al seu pas pel Papagai, fent que el límit passés pels carrers sense partir parcel·les.

El Decret de presidència de la Generalitat de Catalunya del 14 de setembre de 2021 va aprovar l’alteració dels termes municipals de Sant Jaume dels Domenys i la Bisbal del Penedès i, posteriorment, dimecres de la setmana passada, dia 17 de novembre, ambdós ajuntaments i la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat van signar l’acta de reconeixement de la línia de terme que assenyalen les tres fites.


Segons han informat els consistories, l’anomenada Fita 1 se situa a l’eix del torrent de Sant Marc. Aquesta fita és també comuna al terme municipal de Llorenç del Penedès. Quant a la Fita 2, se situa a la Muntanya del Toni; i, finalment, la Fita 3 es troba ubicada a les Quatre Fites.

Satisfacció institucional
L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que “per a l’equip de govern això és un pas endavant per a la gent del Papagai i seguirem treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys pel bé dels veïns d’aquest barri”.

Ferré ha volgut aclarir que aquest canvi “d’alguna manera resol un problema històric: en anar construint i consolidant-se la urbanització -que pertany a dos municipis- va passar que alguns habitatges estaven sobre el límit dels dos municipis i, per tant, una part de la casa havia de tributar en un municipi i, l’altra part, a l’altre”.

“Per resoldre aquest problema, l’any 1974 els alcaldes d’ambdós municipis van arribar a una entesa per modificar el límit de terme que evités migpartir parcel·les i habitatges, passant pels carrers. No obstant això, el 2012 l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va iniciar el canvi de delimitació per tornar a l’anterior; és a dir, el que partia els habitatges”, ha afeget l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès.

Agnès Ferré conclou: “Amb aquesta modificació, uns quants habitatges de Sant Jaume van passar a la Bisbal, algunes parcel·les van passar a estar entre els dos municipis i va passar que els propietaris no tenien clar a quin municipi pertanyia la seva finca i on havien de tributar. Per tot plegat, el 2017 vam iniciar els tràmits per restaurar la línia de terme i deixar-la com es va acordar el 1974”.

Ara el cadastre està duent a terme l’actualització de la delimitació i des del servei BASE Gestió d’Ingressos de la Diputació de Tarragona també, per tal que el 2022 cada habitatge rebi la liquidació d’impostos del municipi corresponent. També s’hauran de regularitzar els impostos i taxes que no s’han liquidat aquests anys a causa d’aquest límit que dividia parcel·les. En tot cas, ambdós ajuntaments aniran informant de les regularitzacions i les facilitats que se’ls proposaran als interessats, “perquè tot quedi arreglat com més aviat, millor”.

També et pot interessar

Comentaris