Alt i Baix Penedès: les dues cares de la recuperació econòmica

Neus Lloveras, al centre de la imatge, en la presentació de l’Informe de Conjuntura Econòmica | FEGP
18/11/2021 - 18:00h

L’Alt Penedès assoleix gairebé els mateixos nivells d’ocupació previs a la pandèmia i el Baix Penedès es manté un 7,7% per sobre

La sacsejada de la pandèmia de la Covid-19 a les economies mundials va ser majúscula el passat 2020. Les restriccions obligades per l’augment de contagis van paralitzar un planeta que està acostumat a girar a gran velocitat, també en termes econòmics. El sotrac inicial, però, es va convertir en pocs mesos en optimisme, sobretot per les previsions de molts experts que vaticinaven una ràpida recuperació amb l’arribada de la vacuna per contenir les noves infeccions.

Gairebé un any després de la inoculació del primer vaccí al món, la intuïció dels experts sembla que era bona, i la majoria d’economies mundials es recuperen a bon ritme. També la catalana ha experimentat els darrers mesos aquesta evolució positiva, amb dades que ja situen els balanços del país en nivells prepandèmia.

Al Penedès, en canvi, la tendència que han sofert les economies per territoris és ben diferent si ens referim a l’interior o a la costa. L’Informe de Conjuntura Econòmica del segon semestre del 2021 que la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP) ha presentat aquesta setmana posa de manifest aquestes diferències, que majoritàriament beneficien l’Alt Penedès.

Tal com ja apuntava l’Índex FEGP de competitivitat comarcal 2021 presentat al setembre, la recuperació que ha sofert l’economia de l’Alt Penedès aquest segon semestre d’any és molt més positiva que la del Baix. La comarca d’interior ja ha recuperat gairebé els mateixos nivells d’ocupació que presentava abans de la pandèmia, mentre que el Baix Penedès és encara lluny de situar-se en els nivells del febrer del 2020.

Segons dades de l’informe elaborat per Activa Prospect, l’impacte inicial de la crisi econòmica provocada pel nou coronavirus va ser menor a l’Alt Penedès, amb una caiguda del 5,9% de l’afiliació i del 48% de la contractació, mentre que al Baix Penedès la sotragada va ser del 8,1% i del 67%, respectivament.

La diversificació de l’economia de l’interior és el que ha fet que la comarca resisteixi millor l’impacte de la pandèmia, mentre que la gran dependència del turisme és el que ha empès avall l’economia la costa, un comportament que ja es va donar amb la recessió iniciada el 2008.
Tal com apunta l’informe de conjuntura econòmica, des del primer impacte de la pandèmia la recuperació a l’Alt Penedès no ha estat “tan intensa, però sí més progressiva”, assolint a finals de setembre gairebé l’afiliació perduda per la crisi (-1,2%).

En el cas del Baix Penedès, el document assegura que “l’economia comarcal presenta dificultats per a conduir el procés de recuperació en la mateixa intensitat que ho fa l’economia catalana i les comarques de l’entorn”. Així, la corba de recuperació s’ha mantingut amb ritmes menors i, malgrat el molt bon comportament del mes de juliol –sobretot per l’augment del turisme a la zona–, els dos darrers mesos presenta una dinàmica negativa i deixa la recuperació al nivell d’un 2,6% respecte a la situació prepandèmica.

Contractació i atur

La situació es trasllada també al mercat laboral. Per una banda, el nombre de persones desocupades al Baix Penedès encara es troba un 7,7% per sobre del que hi havia el febrer de 2020, unes 589 persones més. Per contra, en el cas de l’Alt Penedès, la millora de la situació dels darrers mesos ha permès reduir l’atur a nivells previs a la pandèmia. La taxa d’atur també es manté a molta distància a les dues comarques. A l’Alt Penedès hi ha actualment un 9,7% de la població aturada, mentre que al Baix, la xifra ascendeix al 15,7%.

L’únic factor en què els municipis de la comarca costanera han aguantat millor que l’interior la crisi econòmica és en la destrucció del teixit empresarial, que ha estat molt més elevada a l’Alt Penedès (8,9%), enfront del 6,8% del Baix Penedès.

També et pot interessar

Comentaris