La gira del vi novell arriba aquest diumenge a Llorenç del Penedès

10/11/2021 - 19:00h

Una wine truck s’instal·larà a la Nau del Vi del municipi penedesenc per donar a conèixer els vins novells catalans del 2021

La gira que els vins novells catalans faran per diferents poblacions del país per donar a conèixer els novells de l’anyada 2021 arribarà aquest diumenge a Llorenç del Penedès. Aquesta població serà la segona parada de la gira que faran els vins amb una wine truck i que els portarà a recórrer diferents poblacions del país.

La wine truck estarà instal·lada a La Nau del Vi (carrer Llevant, 2) i permetrà que tothom qui ho vulgui pugui tastar els vins novells dels 12 cellers catalans que n’elaboren. Al Penedès hi ha 3 cellers que formen part del grup d’elaboradors de vi novell. Són el Celler Cooperatiu de La Granada, Covides i Cellers Maset.

Els vins es podran tastar a copes, a un preu de 2,5€ la copa, i també se’n podran comprar ampolles. La wine truck estarà oberta entre les 12 del migdia i les 3 de la tarda.

Un vi diferent de la resta

El vi novell és el vi sense cap mena de repòs que, tan bon punt ha acabat la fermentació, es prepara per ser embotellat i distribuït per al seu consum immediat. És un vi de temporada, que es troba en el seu millor moment durant el mes de novembre i que pot consumir-se, sense que perdi propietats, fins a finals d’hivern.

La tradició marcava l’11 de novembre, Sant Martí, com el tret de sortida (“per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi”) i el 2 de febrer, la Candelera, com el final de la temporada del vi novell.

La gira dels vins novells per Catalunya

Per celebrar la sortida de la nova anyada i donar-la a conèixer a tothom, el vi novell farà durant els propers caps de setmana una gira amb una wine truck que tindrà parada a diferents poblacions catalanes. Després de Manresa i Llorenç del Penedès, la gira continuarà per Palafrugell (20 de novembre), Montblanc (21 de novembre), Torelló (27 de novembre), Barcelona (28 de novembre), Santa Perpètua de Mogoda (3 de desembre) i Granollers (4 de desembre).

La gira apel·la al caràcter popular del vi novell, un vi senzill, per celebrar i per compartir. I és que antigament, quan la tècnica no permetia que els vins es mantinguessin en bones condicions durant molt de temps, poder obrir el novell era una festa.

És per això que aquest any els cellers han volgut portar la festa del vi novell a un grup de petites i mitjanes poblacions catalanes, amb la idea que, si l’experiència té bona acollida, cada any pugui arribar a diferents localitats.

12 cellers de tot Catalunya

Aquest any hi ha 12 cellers a Catalunya que elaboren vi novell: 1 a l’Alt Empordà, 3 a l’Alt Penedès, 4 a la Conca de Barberà, 2 al Priorat, 1 a la Terra Alta i 1 al Segrià. Es tracta d’una tradició extesa per tot el país, però que destaca especialment a la zona de Tarragona i més concretament a la Conca de Barberà, on hi ha 4 cellers que s’hi dediquen.

Tots ells tenen el suport de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) a l’hora d’impulsar accions per promoure i donar a conèixer el vi novell entre la població.

Els elaboradors defineixen l’anyada de novells del 2021 com a excel·lent, tot i que ha estat plena de reptes per la sequera i les pluges que hi va haver a l’època de la verema.

També et pot interessar

Comentaris