La DO Cava recull 300 milions de quilos de raïm en una verema “exceŀlent”

Eva López
22/10/2021 - 11:00h

Tot i les previsions a la baixa que es van fer a l’inici de la campanya, finalment la collita s’ha tancat amb les xifres habituals

El canvi de color en les fulles dels ceps és un dels principals indicadors que la verema arriba a la seva fi. Més de dos mesos després que comencés la collita amb les varietats més primerenques, la DO Cava ha donat per tancada aquesta setmana la campanya d’enguany, amb un balanç molt més satisfactori del que es preveia quan va començar.

Segons dades del Consell Regulador, enguany s’han collit arreu d’Espanya uns 300 milions de quilos per elaborar cava, dels quals més de 200 a la zona de Catalunya. La sequera feia preveure que enguany la verema seria escassa, però les pluges de finals de juliol i de començaments de setembre han propiciat que finalment s’hagi situat en paràmetres més o menys habituals, amb una reducció del 10% de mitjana a les vinyes catalanes.

Tal com ja es va avançar fa unes setmanes, un dels trets característics de la verema d’enguany ha estat la bona sanitat del raïm. Una gran notícia, tenint en compte que l’any passat es va perdre bona part de la collita per culpa del míldiu, que va colpejar amb força moltes àrees del Penedès.


Per garantir el bon desenvolupament de la campanya de la verema i la correcta realització de la collita, el Consell Regulador ha incrementat aquest 2021 els controls al camp, i s’ha habilitat un equip d’un centenar de verificadors de celler per a la supervisió i control de l’entrada de raïm dels elaboradors pertanyents a la DO Cava.

El president de la denominació, Javier Pagés, ha remarcat la decidida voluntat del Consell Regulador de “seguir demostrant un estricte compromís amb el control i la garantia de qualitat que caracteritza la DO”.

Des del Consell han recordat que aquesta és la primera collita en què els cellers poden distingir els seus vins pel territori d’origen del raïm, després de l’entrada en vigor de les zones i subzones aprovades pel Consell Regulador, que distingeix tres zones de producció definides (Comtats de Barcelona, Valle del Ebro i Viñedos de Almendralejo) i set subzones (Valls d’Anoia-Foix, Conca del Gaià, Serra de Mar, Serra de Prades, Pla de Ponent, Alto Ebro i Valle del Cierzo).

Per garantir la traçabilitat del raïm que s’ha collit enguany, s’ha establert una nova plataforma informàtica, en el marc de la transformació digital que s’està portant a terme en el si de la Denominació d’Origen.

Mateixos preus

El que no ha canviat aquesta campanya és el preu que s’ha pagat pel raïm collit. Segons han explicat des dels sindicats, els preus s’han tornat a situar al voltant dels 32 cèntims per quilo per al raïm convencional, i entre els 42 i els 45 cèntims per a l’ecològic. En alguns cellers petits, però, ja hi ha un canvi de tendència, i els preus són més alts.

“Continua havent-hi estocs, perquè la pandèmia no ha ajudat a millorar les vendes”, ha apuntat Jaume Domènech, el nou cap de sectorial de la Vinya i el Vi de JARC en substitució de la sadurninenca Isabel Vidal. Malgrat tot, Domènech s’ha mostrat convençut que enguany la comercialització millorarà.

Del que no està tan segur és que els pagesos puguin aguantar gaire temps més els baixos preus que perceben pel raïm, perquè els costos de producció (energia, fitosanitaris, combustible) segueixen en augment. “La situació comença a ser desesperada”, lamenta Domènech.

També et pot interessar

Comentaris