“El nou model de Cavatast ha sorprès positivament tothom, i entenem que no el podem obviar de cara al futur”

01/10/2021 - 12:00h

Entrevistem el regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sant Sadurní, Ton Amat, amb motiu de la celebració del Cavatast 2021

Quan Ton Amat va assumir la Regidoria de Turisme el 2019, poc s’imaginava que els canvis que volia introduir en el Cavatast s’haurien de convertir en una fórmula completament diferent de l’habitual per a l’esdeveniment. Al regidor li ha tocat gestionar la celebració de la mostra de caves i gastronomia en plena pandèmia, i sembla que se n’ha sortit prou bé, a jutjar per les bones crítiques que va rebre el format proposat el 2020. Enguany s’ha apostat per repetir el model, amb la vista posada en el futur de la fira.

La pandèmia tampoc li ha donat treva aquest any per celebrar el Cavatast…
Quan l’any passat es va declarar la pandèmia, pensàvem que enguany podríem celebrar un Cavatast normal. Les previsions així ho vaticinaven. Però els canvis en els indicadors dels contagis ja ens van fer pensar que aquest 2021 estaríem igual. Així que hem apostat per repetir el format del 2020, això sí, amb canvis. Hem ampliat una mica l’aforament de les activitats, i teníem clar que volíem tornar a acostar el cava al centre del poble, una fita que hem aconseguit amb les activitats que farem a la Fassina de Can Guineu i a les Caves Blancher.

També han recuperat la Nit dels Màgnums.
Sí, és una iniciativa que es va organitzar per primera vegada el 2019, i que enguany ha entomat la Confraria del Cava. Ha tingut molt d’èxit. Hi ha hagut més públic que en la primera edició i la valoració de les empreses que hi han participat ha estat bona.

Les sinergies amb les entitats cavistes asseguren un millor funcionament de la mostra?
L’objectiu de la Regidoria sempre ha estat la coŀlaboració amb les entitats del sector. Pensem que així podem obtenir millors resultats que anant cadascú per separat. Els darrers temps, potser aquesta complicitat havia quedat una mica descafeïnada, però enguany l’hem recuperat amb força, tant amb el Consell Regulador del Cava, com amb l’AECAVA i la Confraria. Tots han organitzat activitats pel Cavatast i això ens satisfà, perquè és evident que la iniciativa, sense aquestes coŀlaboracions no va enlloc.

Si la situació sanitària ho permet, el Cavatast de l’any que ve serà normal. Però serà com sempre l’hem conegut?
La pandèmia ens ha portat coses dolentes, però també ens ha donat l’oportunitat de provar un format diferent per la mostra. El nou model ha sorprès positivament tothom, tant els expositors com el públic, i entenem que no el podem obviar de cara al futur. Així que ens hem emplaçat a obrir el debat després de l’edició d’enguany, per definir cap on hem d’anar, i quin és el Cavatast que volem.

Hi ha qui creu que el format prepandèmia havia quedat obsolet.
Hi ha una cosa que és clara: el Cavatast, abans de la pandèmia, era una fira que funcionava. Tenia una valoració molt alta per part dels visitants, i les xifres de públic que es registraven cada any avalen aquesta afirmació. A vegades fins i tot sorprenia que sortissin les valoracions tan altes. Des de dins som molt crítics, a vegades, però des de fora es veuen les coses diferent. Tot i això, entenem que la vida evoluciona, i aquell format necessitava fer-ho també. El 2019 ja es van fer alguns canvis, com la introducció d’uns petits espais de restauració al costat dels estands, i la resta de modificacions que volíem aplicar van quedar aturades per la situació sanitària. N’haurem de parlar.

Potser ajuntar els dos models seria la millor opció.
El període de reflexió que volem encetar després d’aquesta 25a edició serà per debatre justament això. Hem de decidir si apostem per un format continuista, per un canvi de 360 graus o per trobar l’equilibri entre els dos models. Cada una de les fórmules té coses positives, i altres que no ho són tant. Ara bé, hem de tenir clar que si decidim mantenir els dos formats s’haurà de buscar la manera de finançar-los, perquè econòmicament és difícil fer conviure les dues propostes. Però tot és parlar-ne.

En qualsevol cas, Can Guineu (ara que s’ha presentat el procés participatiu per definir-ne els usos) serà un pilar de la proposta?
Ningú dubta que Can Guineu ha estat i serà un referent per al sector del cava, i per tant entenc que aquest espai ha de ser també un dels pilars del Cavatast. El celler ja ha estat uns anys epicentre de les activitats complementàries de la mostra, i entenc que la casa pairal, una vegada estigui remodelada, també ho pot ser. Són espais que per la seva història conviden a maridar-los amb cava, però també poden servir per desenvolupar-hi altres activitats. El que està clar és que han de ser pals de paller en la promoció del cava, així com de la cultura de Sant Sadurní.

Maridar cava i música, o cava i dansa (o qualsevol altra activitat cultural) pot ser el futur del Cavatast?
Tot el que es pugui organitzar com a activitat complementària al Cavatast és bo si serveix per atreure visitants. Poden ser propostes culturals o comercials, o del tipus que siguin, però al final el que ens interessa és que la gent vingui a visitar-nos, i que Sant Sadurní es converteixi en la porta d’entrada per als que s’acostin al Penedès. El territori té unes possibilitats infinites, que aprofito per reivindicar, i per proposar a totes les persones que aquest cap de setmana visitaran el municipi que en gaudeixin. Ja siguin visites als cellers, passejades pels senders, dinars en restaurants o compres als comerços. L’oferta és inabastable.

També et pot interessar

Comentaris