Els greixos són una peça clau en la nostra alimentació

20/09/2021 - 19:32h

Dra. Eulàlia Vidal (Coordinadora de Nutrició i Salut d’Ametller Origen): “Els greixos són una font d’energia i tenen un paper rellevant en el nostre organisme, però s’han de consumir en les quantitats adequades”

La paraula greix ha tingut en moltes ocasions una connotació negativa, o bé perquè s’ha relacionat amb un excés de pes o bé amb algunes malalties cardiovasculars. En les darreres dècades s’ha descobert que hi ha greixos més implicats que d’altres en determinades malalties i fins i tot n’hi ha que tenen un efecte protector en la nostra salut.

I és que els greixos són una peça clau en la nostra alimentació, no només perquè són una font d’energia, sinó que també juguen un paper molt rellevant en el nostre organisme. Entre les seves funcions destaquen:

  • Mantenen la integritat de les cèl·lules, regulant els processos inflamatoris
  • Participen en l’activitat del sistema immunològic
  • Són imprescindibles per poder absorbir les vitamines A, D, E i K

És per tot això, que els greixos no els hem d’eliminar de la nostre dieta, però sí que s’han de consumir en les quantitats adequades.

Els greixos presents en els aliments estan formats per:

  • Greixos saturats, que se’ls relaciona amb patologies cardiovasculars si se’n abusa. Els troben en aliments com: la mantega, les carns processades, els embotits o l’oli de coco.
  • Greixos insaturats, que tenen un paper protector i, fins i tot, alguns d’ells són essencials, és a dir, que són necessaris per a un correcte funcionament de l’organisme i que nosaltres no podem sintetitzar. Aquest els podem dividir en:
    • Monoinsaturats: com l’oli d’oliva
    • Poliinsaturats: com l’oli de gira-sol, l’oli de soja, la fruita seca, el peix i també els llegums
  •  Greixos trans o hidrogenats: són greixos que trobem de forma afegida en molts aliments i que l’evidència científica ha demostrat que tenen un paper negatiu en la salut i que estan relacionats en determinades patologies cardiovasculars.  

Amb tot, per poder potenciar el consum de greixos saludables es recomana menjar:

  • Fruita seca: entre 3 a 7 racions a la setmana (1 ració és 30 g aproximadament)
  • Oli d’oliva verge: per amanir i cuinar
  • Llegums: entre 3 a 4 vegades a la setmana
  • Peix: entre 2 a 3 vegades a la setmana i com a mínim un cop ha de ser peix blau

Per contra, per no excedir-se en greix saturat, es recomana:

  • Carn:  entre 3 a 4 vegades a la setmana (màxim dues vegades a la setmana carn vermella)
  • Evitar o fer-ne un consum ocasional de la  brioxeria, mantegues, embotits o carns processades

També et pot interessar

Comentaris