“Soc una persona molt vivencial i propera, i sentir-me aïllat darrere una pantalla m’ha cremat”

17/09/2021 - 12:00h

Entrevistem David Miret que després de dotze anys deixa la direcció de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet

El vilafranquí David Miret ha estat el director de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet els últims dotze anys. Ara deixa la direcció del centre (el qual té uns 580 alumnes, la majoria dels quals de la vila), però continuarà a l’equip docent impartint classes de saxo, combo, taller big band, taller de vent i banda.

Quina és la raó principal per la qual ha decidit fer un pas al costat en la direcció de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet?
No m’he vist mai un director perpetu i, de fet, feia quatre anys que deia que volia deixar-ho. He patit un gran cansament, com tothom, provocat per la Covid. Soc una persona molt vivencial i propera, i el fet de sentir-me aïllat darrere una pantalla i haver-ho de fer tot telemàticament m’ha cremat moltíssim. A mi i a tots els equips directius de les escoles.

Ha complert els objectius que s’havia plantejat d’inici?
Crec que sí. Fins i tot els teníem complerts el vuitè any. Sense voler, per la dinàmica de la vida política, sempre penses de quatre anys en quatre. Quan feia vuit anys estava molt avançat el projecte que havíem ideat en un equip directiu que, en la major part, continuarà al capdavant de l’escola. El Carles Sanz i la Núria Beltran portaran la direcció i els acompanyaran persones que ja estaven amb mi a l’equip directiu.

Com és que Vilafranca no té conservatori de Música?
La pregunta té pros i contres. Nosaltres tenim dos conservatoris molt propers, que són Igualada i Vilanova, i el fet de no ser conservatori ens permet ser oberts de ment. I podríem dir que no estem tan encotillats. Penso que això, en alguns aspectes, ens afavoreix. Crec més en la música en aquest sentit. Els conservatoris van molt lligats a metodologies i a ser superexigents amb els estudiants. Això no és pas el que busquem a l’escola de Vilafranca. Som més partidaris de la diversitat, i de guiar o orientar l’alumne perquè pugui fer unes proves d’accés a l’ESMUC, o encarrilar-lo cap als cursos finals de conservatori. La principal funció d’una escola de música és englobar el màxim de gent i que es respiri música per totes bandes. M’agrada la societat on hi ha diversitat i molta gent que fa música, i no tant el fet de potenciar el concertista. Evidentment, la gràcia seria tenir-ho tot.

Què hi va guanyar, l’escola, amb les noves dependències al soterrani de la plaça Penedès?
Ens va ajudar a tenir més espais. L’Ajuntament va apostar per l’escola perquè hi hagués més espais i més opcions, cosa que ens va anar molt bé. En definitiva, va ajudar a poder potenciar tot el que l’equip directiu volíem, que era tenir unes formacions límit en cada departament. És a dir, dins l’àrea tradicional, tenir uns ministrers potents; dins l’àrea de clàssica, tenir una orquestra potent; dins l’àrea de vent, tenir una banda potent i, finalment, dins l’àrea de modern, tenir dues big bands potents amb combos que en pengen. Sempre hem premiat tenir unes formacions límit grans amb moltes filials petites.

Aquest espai encara és insuficient per encabir-hi tot l’alumnat?
La Covid fa que estiguem mancats. Aquest curs que ara comença, per exemple, no podrem fer grups de quinze persones per a llenguatge musical, i els haurem de dividir en dos. L’ideal seria tenir una escola de música al costat de l’Auditori. Ara mateix a l’escola tenim un auditori sense grades que l’aprofitem per fer-hi classes espaiades, per exemple amb la banda. Una altra alternativa més fàcil seria que els espais que ara ocupen el SOC, UGT i CCOO fossin per a l’escola de música. Al cap i a la fi, són dependències municipals. Evidentment, buscant una alternativa per a aquestes entitats.

El banc d’instruments és prou ampli per als nous alumnes que volen escollir instrument?
Ara ens estem nodrint dels instruments que l’Ajuntament va comprar per al projecte “Més Música”, que s’ha estroncat per la pandèmia, sobretot la branca de vent. La de corda es pot anar fent perquè només cal desinfectar les mans, però un instrument de boca és impossible de compartir. De moment, he de dir que estem força ben nodrits. Potser la part més coixa seria la percussió clàssica (marimbes, timbales…).

La pandèmia afectarà l’inici de l’escola?
A diferència del curs passat, aquest curs vull pensar que no ens tornaran a tancar, però ara comencem el curs igual que quan vam tancar: higiene, distància i mascareta. L’important de tot plegat és que hi hagi una bona ventilació. Vam acabar el curs passat desinfectant cadires, faristols… tot el que tocaven els alumnes.

Quina importància té el fet que l’escola sigui municipal?
Entenc que ajuda molt, perquè en principi ha de ser més econòmica que les privades. A més, el fet de ser municipal permet tenir unes formacions que altres escoles no poden oferir. Tenim un gruix d’alumnat elevat, fet que et permet la interacció, que és com entén l’escola l’equip actual. Creixem en comunitat perquè aprenem amb el del costat. Potser no som tan bons individualment, però entre tots fem una cosa bonica. Penso que l’Ajuntament ha apostat per l’escola des del primer moment, i això és molt important.

El 2022, la banda de la festa major serà la de l’escola?
La banda només podrà arribar a ser la banda oficial de la festa major si es desvincula de l’escola de música i es fa associació. En estar vinculada a l’escola no deixa de ser una assignatura més, de manera que no assagem, ni treballem, ni fem bolos. Podríem arribar a sortir per la festa major un dia, i fins i tot plantejar-nos fer un concert. Però… oi que per Sant Fèlix volem que vinguin les millors colles castelleres? Si hi ha recursos, la festa major s’ha de permetre llogar una banda de fora, amb una certa qualitat, i estalviar-se uns diners perquè un dia actuï la banda de casa, sense més pretensions. El dia que es desvinculi de l’escola i fem com a Vilanova, que són una associació amb un conveni amb l’escola de música, podrem actuar no només a la nostra festa major, sinó en d’altres, com fa la banda de Cardona.

També et pot interessar

Comentaris