Representants del territori exposen a l’Estat el rebuig “unànime” a la MAT

Els representants del territori que s’han reunit amb el subdelegat de l’Estat a Tarragona (Foto: ACN)
Avatar
16/09/2021 - 17:00h

Diversos alcaldes i membres de tres consells comarcals s’han reunit amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona

Una representació d’alcaldes i membres dels consells comarcals del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Baix Penedès afectats per la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que Forestalia vol fer entre l’Aragó i Begues (Baix Llobregat) s’han reunit aquest dijous amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, per expressar la “unanimitat” del territori contra el projecte i entregar els informes jurídics, ambientals i tècnics que han fet servir com a base per presentar al·legacions a la MAT.


L’alcalde de Falset, Carlos Brull, ha explicat després de la reunió que la resposta de Joan Sabaté ha estat “empàtica” i que els ha transmès que traslladarà les queixes i informes al ministeri de Transició Ecològica, segons informa l’ACN.

Brull ha remarcat que no s’oposen a la transició energètica i que no neguen l’emergència climàtica, però ha concretat que no estan d’acord en projectes d’aquestes característiques. “Que no ens trinxin el territori”, ha etzibat.

La trobada amb Sabaté ha durat una mitja hora i, segons ha apuntat Brull, els representants institucionals del territori afectat pel projecte de la MAT de l’anomenat ‘Clúster Begues’ li han demanat que “faci de transmissor” i ajudi a fer una reunió amb el ministeri a Madrid.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha expressat que des de la seva comarca i la Terra Alta ja són productors d’energia eòlica, nuclear i fotovoltaica i que, per tant, coneixen la qüestió.

“La por que tenim és que una línia tan sobredimensionada encobreix alguna cosa que no sabem”, ha dit.

De fet, la MAT de Forestalia preveu transportar l’energia que es generin en cinc parcs eòlics i fotovoltaics, però té una capacitat per moure l’equivalent a la producció de deu centrals nuclears. A més, Carim també s’ha felicitat perquè els municipis i consells comarcals han estat capaços de presentar al·legacions dins el termini tot i la complexitat del projecte i que es va presentar durant les vacances.

Els càrrecs electes també han celebrat les declaracions d’aquest dimecres de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en les quals va afirmar que la línia de Forestalia no és “una línia d’evacuació a l’ús, sinó una línia elèctrica de 270 quilòmetres” que “no té proporció”.

Ribera va afegir que “costa entendre la lògica ambiental que pot tenir un projecte d’aquestes característiques”. “Té més sentit que les energies renovables evacuïn a la xarxa en nòduls de connexió pròxims i no en una línia que recorre províncies senceres”, va comentar.

El diputat Carles Riera i polítics de la CUP del Baix Penedès (Foto: CUP)

Rebuig de la CUP

D’altra banda, en una compareixença davant del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP), la CUP va voler expressar aquest dimecres el seu rebuig al projecte de la MAT, en un acte que va comptar amb el diputat Carles Riera.

L’esquerra independentista ha presentat aŀlegacions a nivell del Baix Penedès, representat per la regidora llorencenca Irene Sardà, i també nacional.

“És un projecte que s’ha fet d’esquena al territori, que no respon a les seves necessitats i que perpetua un sistema energètic al servei dels interessos privats”, assegura la CUP.

Carles Riera ha denunciat que aquests projectes “no segueixen els principis per a una veritable transició energètica i incompleixen molts dels preceptes aprovats en la Llei de canvi climàtic 16/2017”.

El diputat cupaire també destaca la vulneració del dret d’accés a la informació i del dret de participació ciutadana en matèria ambiental, la incompatibilitat amb el planejament territorial català, les afectacions sobre el medi (biodiversitat, paisatge, activitats agrícoles i ramaderes, habitatges), així com la denúncia de la fragmentació de projectes.

Així mateix, Riera ha destacat l’ampli consens aconseguit a l’hora de rebutjar el projecte, al qual han presentat aŀlegacions ajuntaments de diferents colors polítics.

De la seva banda, Irene Sardà ha posat en valor que només des del Baix Penedès s’han presentat més de 1.500 aŀlegacions a un projecte que afecta Llorenç del Penedès, la Bisbal del Penedès, l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys i, segons remarca, “afecta zones agrícoles i espais naturals protegits”. Sardà també creu que el projecte “pot comportar conseqüències en la salut de les persones”.

La mateixa regidora cupaire ha dit, concretament, que “les organitzacions de veïns i veïnes, les plataformes ciutadanes i les administracions locals ens hem unit per presentar al·legacions contra aquest projecte que pretén trinxar la comarca del Baix Penedès amb objectius purament econòmics”.

També et pot interessar

Comentaris