El consum de fruita seca s’associa amb menys mortalitat

29/08/2021 - 16:00h

Dra. Eulàlia Vidal (Coordinadora de Nutrició i Salut d’Ametller Origen): “La fruita seca conté greixos saludables els quals se’ls atribueixen un paper protector a nivell cardiovascular, per a la diabetis i alguns tipus de càncer”

El pròxim 31 d’agost se celebra el dia mundial de la fruita seca, una data per recordar la importància de consumir aquests aliments tan beneficiosos i nutritius per a la teva salut, el consum del qual s’associa amb menys mortalitat i amb menys probabilitat de patir malalties cardiovasculars o alguns tipus de càncer i diabetis.

Dins d’aquest grup d’aliments, que tenen un paper molt rellevant, hi trobem les avellanes, les ametlles, les nous, els festucs, els anacards, els pinyons i també els cacauets. És important no confondre la fruita seca amb fruita dessecada o deshidratada, com les panses, les figues seques o les orellanes, que són fruites fresques a les quals s’ha reduït el contingut d’aigua.

Principals beneficis de la fruita seca:

Si ens fixem en els nutrients de la fruita seca, aquesta té un alt contingut en proteïnes: les ametlles i les nous són les que més en tenen (20-25/100 g). Dit això, no hem d’oblidar la quantitat habitual de fruita seca que mengem; així doncs, un grapat ens aportaria uns 7 g de proteïna (si són ametlles i nous). Tanmateix, la fruita seca conté greixos saludables com els àcids grassos monoinsaturats i els àcids grassos poliinsaturats que se’ls atribueix un paper protector a nivell cardiovascular, per a la diabetis i alguns tipus de càncer. Pel que fa al seu contingut de minerals, en destaca el calci. Un grapat de fruita seca ens aporta entre 28 i 70 mg. Entre les vitamines que conté la fruita seca, destaquen la vitamina E, que juga un paper antioxidant en les nostres cèl·lules, i també trobem algunes vitamines del grup B, com la vitamina B9 o àcid fòlic. A més, la fruita seca és una font rica en antioxidants (tocoferols, compostos fenòlics entre d’altres). Finalment, la fruita seca és rica en fibra, aporta entre 6 i 7 g de fibra per cada 100 g.

Molt sovint, la fruita seca es considera com un aliment molt calòric, perquè 100 g de fruita seca ens aporten entre 550-650 kcal. Tot i això, si ens referim a la quantitat de fruita seca diària recomanada, que es troba al voltant d’uns 35 g, llavors parlem d’una ingesta calòrica d’unes 160 kcal.

Es recomanen entre 3 i 7 racions (uns 35 g) de fruita seca a la setmana i es poden prendre crues o lleugerament torrades i sense sal.  

També et pot interessar

Comentaris