Els senglars amenacen les vinyes i els camps de fruiters del Penedès

FOTO: FREEPIK.COM
Eva López
27/08/2021 - 10:00h

Ja fa anys que els agricultors denuncien la gran quantitat d’exemplars d’aquesta espècie que s’alimenta dels cultius del territori

El míldiu gairebé va acabar l’any passat amb la collita de raïm al Penedès. La pitjor plaga que es recorda d’aquest fong, que pansifica la fruita fins a deixar-la inservible, va arrasar un 35% de les vinyes del territori deixant els viticultors sense bona part de la feina feta al llarg de l’any.

Enguany sembla que el míldiu es manté a ratlla. La sequera que s’ha registrat al Penedès aquest 2021 no ha fet proliferar la malaltia, però tot i això els agricultors no estan tranquils. Una altra plaga, la dels senglars, amenaça els cultius. Aquesta no és una problemàtica nova, però el cert és que els darrers temps ha agafat més força que mai.


Fa tres anys, els viticultors del Penedès ja denunciaven al 3d8 les destrosses que aquesta espècie provocava a les vinyes. I no només els senglars, sinó també els cabirols o algunes aus. Aquell 2018, a Subirats hi havia elaboradors que denunciaven que havien perdut fins al 100% d’alguna vinya.

Lluny de millorar, sembla que la situació no ha fet més que empitjorar, i no només afecta les plantacions de raïm, sinó també la d’altres arbres fruiters, com poden ser els presseguers.

A començament de la temporada de collita del Préssec d’Ordal, enguany els productors denunciaven que aquesta era la “pitjor plaga” a la qual haurien de fer front aquest 2021. I tot i que des dels sindicats s’ha demanat a la Generalitat que posi eines per solucionar el conflicte, fins ara no s’ha trobat la via per arreglar-ho.

Tant és així, que els viticultors del Penedès asseguren que els senglars poden acabar amb una bona quantitat de la collita d’enguany, que la sequera ja farà que sigui més escassa de l’habitual. “La situació està descontrolada. Des de fa cinc anys que anem com més va pitjor”, denuncia Josep Esteve d’Unió de Pagesos, que reconeix que si no es posen mesures els 365 dies de l’any per revertir la situació, el problema no farà més que créixer.

També et pot interessar

Comentaris