Verema 2021: producció escassa i preus estancats

FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
20/08/2021 - 16:00h

Enguany es preveu una davallada en la collita, especialment al Penedès, on ha plogut un 50% menys que els últims anys

Les carreteres del Penedès ja fa dies que s’omplen de tractors, en un símptoma clar que la verema ha començat. El celler de Lleida Raimat, propietat del grup sadurninenc Raventós Codorniu, ha estat una vegada més l’encarregat de donar el tret de sortida a la verema, enguany uns dies abans del que és habitual.

Malgrat tot, aquest avançament de dates sembla que no es repetirà a la majoria de DOs catalanes, en què la verema ha començat entre quatre i deu dies abans, tal com han explicat des de l’INCAVI. El que sí que es creu que serà comú a totes les zones vinícoles serà la bona sanitat del raïm, un fet que no es pot menystenir tenint en compte la dura verema que es va viure l’any passat, amb el míldiu com a protagonista d’una campanya per oblidar.

El Penedès va ser el 2020 una de les zones més castigades per aquesta malaltia que asseca els raïms fins a pansificar-los. La reducció de la collita es va situar en un 35% de mitjana, amb explotacions que van perdre fins al 100% de la producció.

La sequera d’enguany també ha tocat de ple el territori, més que cap altra denominació d’origen. Ja ho avisava la DO Penedès fa unes setmanes: enguany la verema serà més escassa del que estem acostumats, però la sanitat del raïm s’intueix boníssima.

Segons dades de l’INCAVI, la pluja que ha caigut a la DO Penedès és un 50% inferior a la mitjana dels darrers anys. Les precipitacions just han superat els 270 mm en moltes estacions meteorològiques de zones de vinya, i a la de la Granada, per exemple, només s’ha arribat als 250 mm. Aquest fet serà determinant, no només perquè farà que hi hagi menys raïm, sinó perquè el que es collirà serà, en general, més petit de l’habitual.

El consell regulador de la DO Penedès ja ho va avançar, i la manca de precipitacions dels darrers dies sembla que confirmen aquesta tendència, que també es podria repetir a la DO Cava. En declaracions a La Vanguardia, el seu president, Javier Pagés, vaticinava fa uns dies que la reducció del raïm es pot situar al voltant del 10 i el 15% sobre els més de 250 milions de quilos que cull la denominació cada any.

Aquesta minva en la collita, però, no sembla que hagi d’impulsar el preu del raïm. Malgrat els esforços que s’han fet tant de l’administració com des dels sindicats, l’excedent de vi als cellers podria tornar a marcar la campanya, amb preus que se situen al voltant dels 33 cèntims per al raïm convencional, però que seran més elevats en el cas de l’ecològic.

Verema sostenible

Aquesta major valorització del raïm ecològic l’ha confirmat, per exemple, Clàssic Penedès, que en un comunicat de premsa ha avançat que el raïm que es collirà per elaborar aquests escumosos es pagarà entre 60 i 90 cèntims el quilo.

Enguany es calcula que es veremaran 1,2 milions de quilos de raïm per a la producció de Clàssic Penedès. Bona part sortirà dels cellers que integren aquest coŀlectiu, i la resta es comprarà a viticultors del territori.

Cal recordar que Clàssic Penedès només fa servir raïm ecològic per a l’elaboració dels seus productes, una mesura que també aplica la marca col·lectiva Corpinnat, també compromesa a revalorar la cadena de valor del vi. De fet, Corpinnat ja ha anunciat que aquest any pagaran com a mínim el quilo de raïm a 70 cèntims d’euro, tot i que hi ha fruita seleccionada per la qual ja paguen més d’un euro.

També et pot interessar

Comentaris