La Generalitat destina 1 milió d’euros a incentivar l’ús de most concentrat rectificat en l’elaboració d’escumosos

FOTO: DEPARTAMENT D’AGRICULTURA
28/07/2021 - 18:03h

La iniciativa s’ha explicat durant la Cimera del Cava, i forma part de les actuacions per millorar la sostenibilitat del sector

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, han exposat davant la Cimera del Cava les mesures i projectes impulsats per la Generalitat per millorar la sostenibilitat del sector. Les actuacions estan principalment vinculades a avançar en l’economia circular per equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i a la promoció dels productes catalans a l’exterior.

La Cimera del Cava és un fòrum de concertació sectorial que, des de l’any 2019, té com a objectiu avançar en aquells acords i compromisos per part del conjunt dels agents que conformen el sector. Una de les línies estratègiques per superar l’actual crisi de preus i millorar la sostenibilitat del sector és impulsar la substitució de l’ús de sucre pel de most concentrat rectificat, un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals que s’obté del raïm.

Actualment, en l’elaboració d’escumosos, es fa servir majoritàriament sucre -una mitjana de quaranta grams de sucre per litre- en diferents fases de producció, com ara la segona fermentació o en el licor d’expedició. Si en lloc de sucre s’utilitza most concentrat rectificat elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i, al mateix temps, s’avança en l’economia circular i es redueix la petjada de carboni. A més, també se singularitza i diferencia encara més el producte, ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l’elaboració dels seus escumosos.

Així, en aquest àmbit s’ha detallat que avui mateix el DOGC ha publicat una línia d’ajuts per valor d’un milió d’euros per aquells elaboradors que utilitzin most concentrat rectificat. L’objectiu és generalitzar aquesta pràctica, tot incentivant els elaboradors a utilitzar un producte que procedeixi de la seva mateixa zona geogràfica i generant noves sortides econòmiques al raïm per als viticultors.

També s’ha explicat que l’INCAVI està treballant juntament amb el clúster vitivinícola català INNOVI la posada en marxa d’un projecte per produir most concentrat rectificat als propis cellers i analitzar diferents tècniques de conservació del most. D’aquesta manera, a més d’avançar en l’economia circular, també es pretén impulsar una indústria auxiliar del sector del cava que permeti la dinamització de les economies locals.

Exportar a la Xina i als EEUU

Pel que fa a projecció exterior, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està desplegant a través de Prodeca un programa de promoció i comercialització dels vins de les DO catalanes i del cava als mercats xinès i estatunidenc. L’acció, finançada amb 2,5 milions d’euros provinents del programa “European Quality Wines: Taste The Difference” (TTD.eu), es desenvoluparà des d’ara i fins al desembre de 2023.

Les actuacions van dirigides, principalment, a operadors comercials, professionals i prescriptors, considerats grups estratègics i amb influència per a la difusió del coneixement i de la cultura europea del vi a Xina i Estats Units.Aquestes inclouen esdeveniments amb premsa especialitzada i agents del sector, la participació en B2Bs (virtuals i/o presencials), fires, missions inverses, masterclass dirigides per sommeliers de prestigi, la creació de materials promocionals, etc.

El projecte TTD.eu compta amb la participació de la DO Cava i nou denominacions d’origen catalanes de vins (DO Alella, DO Conca de Barberà, DO Costers del Segre, DO Empordà, DO Montsant, DO Penedès, DO Pla de Bages, DOQ Priorat i DO Terra Alta). 

També et pot interessar

Comentaris