La DO Penedès aprova el Pla Estratègic 2030 amb l’objectiu de convertir-se en una DOQ


El plenari de Consell Regulador de la DO Penedès dona llum verda al document amb el vistiplau del cellers i viticultors de la denominació
El Pla Estratègic 2021-2030 de la DO Penedès ja és una realitat. Després de mesos intensos de treball, el ple del Consell Regulador de la DO Penedès ha aprovat el text i les seves conclusions. L’objectiu del pla és definir les línies mestres de treball i les accions a desenvolupar en el futur de la Denominació d’Origen Penedès, tant en viticultura com en l’elaboració dels vins Penedès.
El Pla Estratègic, iniciat a finals del 2020, s’ha realitzat mitjançant les aportacions dels diferents actors del sector –cellers, viticultors, professionals del món de la restauració, botigues especialitzades i consumidor final.
Amb l’objectiu que la DO Penedès esdevingui un territori sostenible, el pla estratègic recull el compromís de determinar uns indicadors clau de sostenibilitat que caldrà complir per part dels seus associats. Aquests indicadors afectaran no només en termes de viticultura i elaboració, sinó també en la preservació del medi ambient o en la preservació de la vinya en el territori a partir d’un preu just pel raïm.
Actualment la DO Penedès és una de les àrees vitivinícoles de l’estat on més implementada està l’agricultura ecològica. Dins els objectius aprovats del Pla Estratègic hi ha el compromís que a partir de la verema del 2025, el 100% del vi ja sigui ecològic.
Un dels punts més rellevants del pla estratègic és la destinació única de les vinyes a elaborar vins DO Penedès. Actualment una mateixa vinya es pot destinar a diferents denominacions d’origen que comparteixen territori, i el Pla Estratègic aprovat busca treballar per aconseguir que si s’entra raïm d’una vinya inscrita com a DO Penedès, es faci que les pesades siguin amb una única aptitud com a DO Penedès.
Un altre dels aspectes que es treballaran al llarg d’aquests propers anys, és l’objectiu que la DO Penedès pugui esdevenir una DO Qualificada (DOQ) per tal de reconèixer la qualitat i l’excel·lència dels seus vins. Un fet que s’acompanyarà de diversos criteris que hauran de complir els celler per pertànyer a la DOQ Penedès, com ara un mínim de 10 anys a la DO Penedès, que el vi comercialitzat estigui embotellat des dels cellers inscrits i ubicats a la zona geogràfica delimitada, que es compti amb un sistema de control des de la producció fins la comercialització, disposar d’una delimitació cartogràfica per municipis i cercar un sistema tecnològic ( tipus Blockchain ) que pugui garantir la coexistència en els cellers de les diferents denominacions d’origen que hi ha en el territori.
Una de les accions que recull el pla estratègic és la de potenciar varietats recuperades com la Moneu i erigir-la com una varietat de referència en els vins negres elaborats dins de la DO Penedès. Una aposta pel patrimoni vitivinícola del territori, juntament amb l’aposta per varietats que tenen una bona adaptació al canvi climàtic. Plantes més resistents a la sequera i de maduració més tardana.
Aquesta aposta no descarta varietats com el Sumoll negre, la Garnatxa negra, la Carinyena i d’altres negres que actualment hi ha plantades. El proper mes d’octubre es farà un jornada tècnica sobre la varietat Moneu.
Dins d’aquesta obertura, també s’inclou la incorporació de noves tècniques d’elaboració com són les dels vins amb mínima intervenció. Per tal d’emparar a aquests tipus de vins de qualitat, es crearà una comissió de treball per definir les paràmetres específics que han de complir aquests vins i establir controls analítics necessaris, així com un comitè de tast.
Un pla que s’inicia a finals del 2020
El Pla Estratègic 2030 va iniciar-se a finals del 2020. Amb l’objectiu de reforçar la marca DO Penedès entre els diferents tipus de públics –tant professionals com final– i establir uns processos d’elaboració que s’ajustin més a les necessitats actuals per tal de potenciar i preservar la riquesa territorial, la denominació d’origen va contactar amb els diferents actors que formen el sector per tal de copsar quines eren les opinions de tots ells.
A través de trobades i enquestes, es van recollir els punts de vista de viticultors, elaboradors, restauradors, botigues especialitzades i públic final. El resultat ha estat un document ambiciós que apunta les línies estratègiques a treballar fins el 2030.