Unió de Pagesos insisteix en la necessitat i la urgència d’aplicar la verema en verd

Foto: Maria Rosa Ferré
Avatar
28/06/2021 - 19:05h

El sindicat considera que l’Administració “s’ha desentès de la crisi que pateixen els viticultors”, entre altres qüestions, pels efectes de la pandèmia

El sindicat Unió de Pagesos considera que l’Administració “s’ha desentès de la crisi que pateixen els viticultors”, entre altres qüestions, pels efectes de la pandèmia, i davant del fet que molts dels operadors compradors de raïm i de vi a Catalunya al·leguen excedents al mercat, “sense que el Ministeri hagi utilitzat els instruments de gestió existents per pal·liar-ho, tot i la insistència del sindicat perquè s’apliquessin”, asseguren.

Unió de Pagesos considera que el Ministeri d’Agricultura “ha estat fins a darrera hora especulant sobre la possibilitat d’habilitar en aquesta campanya 2021 diferents mesures extraordinàries, supeditades a la decisió de la Unió Europea d’aprovar fons extraordinaris per aquestes mesures, però finalment no hi ha hagut cap acció en aquest sentit”.

PUBLICITAT

El sindicat ha defensat des de l’inici l’aprovació de la verema en verd com a mesura extraordinària per regular oferta i demanda, independentment de l’arribada d’aquests fons addicionals, i defensa que els fons econòmics “­no són en cap cas un entrebanc, ja que l’actual Programa de Suport Vitivinícola Espanyol [PASVE] pot encabir la verema en verd destinant-hi un pressupost suficient, perquè part de les mesures i actuacions que hi són previstes per al 2021 no es duran a terme per la situació econòmica del sector a causa de la covid, i perquè, com l’any passat, es poden comprometre fons de l’any vinent, el 2022, perquè aquesta mesura sigui executada el 2021”.

Davant la negativa del Ministeri a habilitar la verema en verd, Unió de Pagesos proposa a les denominacions d’origen amb possibles problemes d’augment d’excedents respecte a les darreres campanyes, i que pateixin una situació de desequilibri d’oferta i demanda, que ho demanin de forma urgent al Departament perquè aquest ho requereixi, al seu torn, al Ministeri, i que també demanin directament al Govern estatal que aprovi la verema en verd a la seva zona de producció perquè s’hi puguin acollir els viticultors que ho necessitin.

PUBLICITAT

Per al sindicat, la verema en verd és la única “que permet eliminar possibles excedents des de l’inici, i compensa directament a la pagesia”.

“La previsió de collita 2021 encara és incerta arreu, i també ho és l’evolució de les sortides i vendes de vi fins a la recuperació dels efectes de la covid”, diuen des d’UP. Per això, demanen la implicació de l’Administració i de tots els agents del sector. “Les empreses elaboradores en l’àmbit de les denominacions d’origen no poden no valorar adequadament el raïm i el vi que compren, d’acord amb la qualitat que reclamen”, asseguren.

També et pot interessar

Comentaris