El municipi de Cunit reclama mesures per garantir el futur de les seves platges

28/06/2021 - 17:18h

L’Ajuntament presenta al·legacions al projecte de desmantellament de la Central Tèrmica del Foix de Cubelles que pot afectar el litoral

L’Ajuntament de Cunit ha presentat al·legacions a la Generalitat en el marc del projecte de desmantellament de l’antiga Central Tèrmica del Foix i la recuperació de la zona marítima afectada per aquestes antiga infraestructura de la companyia Endesa al municipi de Cubelles (Garraf), en el sentit de garantir el futur de les platges cunitenques actualment compromès per la pèrdua paulatina de sorra a tot el litoral. Així ho ha destacat aquest dilluns al migdia en roda de premsa el nou alcalde de Cunit, Jaume Casañas, que ha comparegut juntament amb els portaveus de tots els grups municipals representants al consistori cunitenc.

Jaume Casañas ha explicat d’entrada que la companyia elèctrica Endesa està obligada per llei a deixar el litoral tal qual era abans d’explotar durant tot el període de concessió la central tèrmica desmantellada en els darrers anys i el funcionament de la qual durant més de quatre dècades va implicar la construcció d’un port privat a Cubelles i la ubicació de tres espigons de roques per mirar de retenir la sorra de platja a tot el litoral.

Com que aquests tres espigons no van aconseguir tot l’objectiu inicial, l’Estat va construir tres espigons més i ara caldrà veure com, un cop desapareguda la central tèrmica de Cubelles, es restitueix tot el litoral per evitar la pèrdua de platges.

“Avui ens trobem totes les forces polítiques de l’Ajuntament de Cunit per intentar assegurar que les platges de Cunit no corren perill, perquè tenen una importància econòmica capdal”, ha dit l’alcalde de Cunit.

Estudi ambiental

L’Ajuntament de Cunit va encarregar un estudi tècnic ambiental per mirar de determinar l’actuació que caldria fer al litoral per evitar la pèrdua de sorra i, segons Jaume Casañas, l’estudi “posa en alerta que de tots els escenaris que planteja Endesa no n’hi ha cap que garanteixi al 100% les platges” i, per tant, caldrà treballar perquè s’adopti l’alternativa que minimitzi menys la regressió de sorra.

Situat entre dos ports importants com són els de Vilanova i la Geltrú i Segur de Calafell, el municipi de Cunit pateix la problemàtica dels corrents marins que històricament s’enduen la sorra de platja en direcció a Calafell i, a més, “el més mínim temporal marítim ja ens salta l’aigua cap als carrers laterals del passeig perquè els espigons no fan la funció que cal”, ha dit de la seva banda la fins fa dues setmanes alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras.

L’alcalde, la tinent d’alcalde i els diversos portaveus dels grups municipals de Cunit.

De les cinc alternatives que es plantegen des d’Endesa per actuar al litoral cunitenc i zones properes, l’Ajuntament de Cunit defensa la cinquena i que passaria perquè Endesa eliminés el port de l’empresa i modifiqués l’estructura dels tres espigons que va construir en el seu dia, allargant-los mar endins i donant-los una forma de banya de cargol.

A més, caldria fer una aportació extraordinària de sorra a l’indret fins a una amplada d’uns 40 metres de platja i que, suposadament, quedaria retinguda amb la nova configuració dels tres primers espigons.

I des de l’administració de Cunit també es reclama que es minimitzi l’impacte visual dels dics prolongats exempts cap a fora, submergint-los a la cota de mig metre sota l’aigua i els quals han d’estar convenientment senyalitzats i abalisats per als banyistes i les embarcacions.

Opcions menys viables

Les altres quatre opcions i que segons l’Ajuntament de Cunit serien més perjudicials pel municipi serien: no fer cap actuació en tota la zona marítima, eliminar el port de la tèrmica i prou, treure aquesta dàrsena d’uns 140 metres de longitud i també els tres espigons que va construir Endesa per protegir el port i, finalment, eliminar tant el port com els sis espigons existents.

Des de l’Ajuntament de Cunit es demana també una col·laboració conjuntament els municipis veïns de Calafell i Cubelles a l’hora de decidir l’actuació que s’hagi d’encarregar a Endesa. “Perdem sorra en totes les alternatives, però el que és clar és que el que és bo per Cunit ho és pels tres municipis”, s’ha dit en la roda de premsa d’aquest dilluns.

“Les nostres platges estan patint en els darrers anys i arran dels diferents temporals, a més, es perd sorra contínuament. Portem molts anys demanant ajuda i solucions”, ha dit Jaume Casañas sobre un litoral que ha perdut més d’una vintena de metres de sorra en uns 40 anys.

“Les platges són el nostre principal atractiu a l’estiu, però formen part del nostre entorn natural i per nosaltres són un actiu innegociable. No podem perdre més platja i, a més, volem que siguin segures per a totes les persones que les trien per gaudir-es en familia”, ha conclòs l’alcalde de Cunit.

Opinió d’Endesa

Fonts d’Endesa consultades per l’Agència Catalana de Notícies (ACN) asseguren que la companyia constata que un enderroc parcial del dicde Cubelles seria l’actuació que menys malmetria la costa. Des de l’energètica remarquen que això generaria una platja artificial i tindria poc impacte en les platges existents, mentre que deixar les instal·lacions intactes podria provocar una reducció del litoral més de 15 metres.

En aquest sentit, Endesa considera que la petició de Cunit pot encaixar amb la seva proposta, si bé encara queda un llarg recorregut fins que es prengui una decisió final sobre com serà el desmantellament. Mentrestant, s’hauran de pronunciar els ajuntaments de Cubelles i Calafell, i la Generalitat haurà d’emetre un informe d’impacte ambiental.

Durant les properes setmanes el Departament de Territori té previst reunir els tres consistoris per escoltar les seves peticions, segons ha avançat l’Ajuntament de Cunit.

També et pot interessar

Comentaris