Els ecologistes demanen passos per a la protecció de les Madrigueres

Vista aèria de l’espai natural de les Madrigueres del Vendrell. (Foto: Oriol Mercader)
18/06/2021 - 19:40h

El GEVEN lamenta que l’Ajuntament del Vendrell i la Generalitat no compleixin el pacte

El Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN) ha criticat que, al seu entendre, administracions públiques com l’Ajuntament del Vendrell i la Generalitat no hagin complert els compromisos adoptats fa un parell d’anys per prendre mesures per a la protecció de l’espai natural de les Madrigueres del Vendrell.

El grup ecologista remarca que la Generalitat “es va comprometre a redactar un nou pla executiu per tal d’avançar amb criteri en la renaturalització”, mentre que l’Ajuntament va dir que signaria un “acord de custòdia” amb el GEVEN per impulsar el projecte.

Dos anys després, el GEVEN assegura que ha redactat el seu pla de gestió per identificar i determinar les “accions necessàries a dur a terme”, i en aquest sentit proposa 43 accions de “planificació, conservació o millora d’hàbitats, conservació d’espècies, conservació del patrimoni cultural, ordenació de l’ús públic, divulgació i educació ambiental i seguiment i avaluació de la gestió”. A més, els ecologistes remarquen que a començaments del 2020 es va executar l’ampliació de la llacuna existent a l’indret.

Incompliments
Pel que fa als incompliments de les administracions, el GEVEN lamenta que per part de la Generalitat “no s’ha iniciat la redacció del pla executiu ni tenim previsió que comenci a curt o mitjà termini”, mentre que per part de l’Ajuntament del Vendrell encara no s’ha signat l’esmentat acord de custòdia.

“En resum, la inacció de les administracions fa que actualment la renaturalització i gestió de l’espai es trobin en un moment precari per l’escassetat de recursos que s’hi dediquen, que es trasllada en una paralització quasi total del projecte”, diuen els ecologistes en un comunicat fet públic aquest dijous.

Aprofitant la presentació del comunicat, els ecologistes demanen a les administracions que compleixin els compromisos. “Demanem que impulsin el projecte, no només per tal d’evitar la degradació del patrimoni present actualment, sinó per avançar en l’assoliment de la renaturalització de les Madrigueres, projecte clau i estratègic tant a nivell municipal com comarcal i de país, en un moment de crisi ambiental com l’actual”, diu el GEVEN.

“Algunes accions són tan senzilles de fer com demostrar el compromís real amb el corriol camanegre, per exemple, i tenir la platja tancada en una data tan conflictiva com la revetlla de Sant Joan, com a mínim parcialment o amb vigilància, com fan altres municipis veïns on la taxa de supervivència del corriol camanegre és més alta, ja que la principal causa de no supervivència dels pollets és la presència humana i les seves accions, com no portar els gossos lligats”, afegeixen els ecologistes.

“Tots podem imaginar com pot afectar una nit com la de Sant Joan a aquesta au amenaçada, i més en un any en què ni tan sols hi haurà policia local”, ha conclòs el grup GEVEN.

Nova junta i presentació d’una guia de les Madrigueres

D’altra banda, el GEVEN ha presentat una nova junta directiva de l’entitat i la qual formen les següents persones: Ismael Muñoz, com a president; Alberto García (secretari), Teresa Maria Agulles (tresorera) i Francisco Javier Vázquez, Maria Teresa Suades i Rosa Maria Puig-Serra com a vocals.

Finalment, els ecologistes vendrellencs i del Baix Penedès han presentat “Les Madrigueres, guia de l’espai natural”. “Es tracta d’un projecte en el qual portem un temps treballant i que té com a objectiu ser una eina útil per la divulgació ambiental i científica al voltant de l’espai”, es diu des de l’entitat.

S’ha realitzat principalment amb l’aportació econòmica de l’Obra Social de la Caixa i també amb l’aportació de l’Ajuntament del Vendrell. Aquesta guia es facilitarà a les escoles i instituts del Baix Penedès per a poder utilitzar-la com a material didàctic i divulgatiu, i molt aviat estarà disponible de forma pública a l’abast de tothom.

El document barreja l’art amb la ciència per fer un viatge en el temps, fins a 3.700 anys enrere, a través de la geologia i parlar d’algunes de les espècies que podem trobar. A la vegada, s’expliquen els diferents hàbitats, com les platges sorrenques i dunes, els prats submarins, les llacunes litorals, la zones d’inundació temporal, les zones arbustives i les zones agrícoles.

Les il·lustracions de la guia han anat a càrrec de Mora Gimeno mentre que David Albalat ha tingut cura dels estudis geològics realitzats i que han quedat reflectits a la guia.

També et pot interessar

Comentaris