El Vendrell prepara una ordenança per regular els pisos d’ús turístic

Una imatge del centre remodelat del barri marítim de Coma-ruga (Foto: Ajuntament del Vendrell)
Ricard Vinyals
27/05/2021 - 19:35h

La normativa haurà de garantir la convivència dels turistes amb els residents locals

L’Ajuntament del Vendrell prepara una ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic a tot el terme municipal. Segons explica la regidora de Platges, Bàrbara Peris, cal garantir per normativa un respecte i bona convivència entre els usuaris d’aquest tipus d’habitatges i els residents als mateixos blocs, per exemple.

“El Vendrell ha de ser una ciutat acollidora, sostenible i de la qual puguin gaudir els interessats en els pisos turístics amb un respecte a la vida quotidiana de la població”, explica al 3d8 la mateixa regidora de Platges.


“Hem de fomentar l’economia i la convivència i ens cal tenir unes normes”, afegeix Bàrbara Peris, que espera que la nova ordenança es pugui portar a l’aprovació del ple de l’Ajuntament del Vendrell abans de final d’any.

Esborrany
De moment, l’esborrany de l’ordenança que han de redactar els serveis tècnics del consistori vendrellenc preveu “uns mitjans d’inspecció i control dels habitatges turístics, com cal que els seus propietaris demanin les autoritzacions per a un ús turístic i aspectes com que hauran d’oferir informació sobre els recursos turístics, el sector de la restauració i l’oci del Vendrell”, apunta la regidora Bàrbara Peris.

També especificarà, per exemple, que en aquells habitatges es té cura d’una bona gestió i recollida selectiva dels residus.

Bàrbara Peris també remarca la importància de disposar d’una ordenança municipal d’habitatges turístics, tot i que ja hi ha una normativa autonòmica en aquest sentit, perquè “és una bona forma de regular el mercat, perquè no es descontroli”.

Proposta de la Xarxa Vendrellenca
La Xarxa Vendrellenca, entitat que aglutina diverses associacions veïnals, s’ha mostrat favorable a l’existència d’un sistema d’habitatge públic social i a un sistema de lloguer “suficientment ampli que doni solució a la ciutadania ara i en el futur a través d’uns preus assequibles”, però afirmen que aquesta situació no ha de perillar per la creació d’un parc d’habitatges turístics.

Això sí, l’entitat diu que caldrà vetllar perquè els grans tenidors o empreses no s’aprofitin d’aquesta circumstància i, per tant, la Xarxa Vendrellenca es mostra favorable a limitar la quantitat de pisos disponibles per a l’ús turístic. Així mateix, des de la Xarxa es conclou que caldrà que les propietats d’aquests immobles vetllin i respectin l’aforament màxim dels pisos.

Gairebé 800 pisos turístics
Segons dades de l’Idescat, al Vendrell hi ha actualment 769 pisos d’ús turístic. A tot el municipi, el Vendrell compta amb un parc immobiliari de 31.026 habitatges, dels quals 14.397 són d’ús principal (11.185 de propietat i 2.392 de lloguer). Igualment, 12.369 immobles serien de segona residència, i 4.260 habitatges consten com a buits.

Quant a les xifres de l’oferta d’establiments turístics, val a dir que a la capital del Baix Penedès hi havia, segons dades de l’Idescat corresponents a l’any 2011, una dotzena d’hotels amb un total de 2.563 llits, 3 càmpings amb una oferta global de 3.552 places i una casa de turisme rural amb una dotzena de llits.

També et pot interessar

Comentaris