Cunit vol garantir el futur de les platges del municipi

Una imatge de la platja de Cunit. Foto: Ajuntament de Cunit
26/05/2021 - 14:00h

El municipi ha estat realitzant vàries activitats i projectes que busquen fer compatibles tots els usos de les platges i recuperar-les com espais naturals

Com moltes platges urbanes, les platges cunitenques són un repte de gestió: aconseguir fer compatible el manteniment de les zones de sorra i aigua de les platges, com llocs plens de vida de flora i fauna; amb el fet que les platges són llocs de trobada i d’activitat de la ciutadania i, que també es poden aprofitar per a usos turístics i econòmics.

L’antiga Central Tèrmica del Foix, Cubelles, ha tingut gran influència al medi cunitenc des de l’inici de les obres de la seva construcció. Un dels seus impactes va ser el deteriorament de l’equilibri que ja mantenia la sorra de les platges de Cunit a causa de la construcció del port, construït per a la captació d’aigua del Mar Mediterrani per a refrigerar les seves instal·lacions. El canvi en les dinàmiques de regeneració de sorres va fer que les platges cunitenques gairebé desapareguessin i va obligar a la construcció dels característics espigons de Cunit.

Així mateix, els espigons van canviar el perfil de les platges de Cunit, creant cales de poca profunditat i aigua calmada quan hi ha bandera verda, fet molt valorat per famílies amb nens petits. A més a més, els espigons i les cales han esdevingut una de les icones més conegudes del municipi.

La gestió de les platges

Actualment, hi ha debat sobre les noves formes de gestió que cal tenir en compte quan es parli del futur de les platges. Cunit, junt amb la col·laboració de diverses entitats, ha estat realitzant diverses activitats i projectes que busquen fer compatibles tots els usos de les platges i recuperar-les com espais naturals: recuperació de la vegetació dunar penedesenca, instal·lació de casetes per ratpenats, protecció de les zones de nius d’ocells, com el corriol camanegre, i, pròximament i com a voluntat del primer procés de pressupostos participatius, la instal·lació de biòtops marins per protegir la posidònia mediterrània i protegir la biodiversitat marítima.

Finalment, cal no oblidar que les platges i el seu sistema de reequilibri de sorres són part del sistema de defensa del front litoral per a fer front als reptes que suposa el canvi climàtic. La solució actual dels espigons necessita una avaluació i actualització per cercar una solució permanent.

Amb la desconstrucció de la Central Tèrmica i l’obligació de rehabilitar tots els espais que fins fa poc ocupava, obre una nova oportunitat per cercar una solució més estable, flexible i adaptada als diferents reptes del litoral per la necessària actuació al port. Per aquest motiu des de l’Ajuntament de Cunit creuen que el municipi no pot ser un actor passiu d’aquest procés, sinó que ha de poder tenir l’última paraula per evitar la regressió de la línia de costa i la pèrdua de superfície de les seves platges.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Cunit ha signat un compromís per un futur sostenible de les platges de Cunit.

També et pot interessar

Comentaris