Cellers Torres elabora el primer vi amb la varietat ancestral Moneu

Detall de dues ampolles de Clos Ancestral 2019, el primer vi negre de Cellers Torres elaborat amb la varietat ancestral Moneu. FOTO: ACN
12/05/2021 - 19:07h

La firma es proposa situar les vinyes reintroduïdes com a “essència” dels productes del futur

Cellers Torres treu al mercat aquest mes de maig el primer vi elaborat amb Moneu, una varietat d’èpoques anteriors a la Fil·loxera i que havia desaparegut dels conreus. Ara fa cinc anys, Torres va empeltar els primers ceps al Penedès i ha estat amb la darrera verema quan n’ha sortit el primer vi comercialitzable. S’ha utilitzat per produir les ampolles del nou Clos Ancestral 2019, que també combina Ull de Llebre i Garnatxa.

El director general de la firma, Miquel Torres Maczassek, recorda que fa 30 anys que treballen en la recuperació de varietats ancestrals i celebra poder vendre els primers vins negres. Assegura que la intenció és situar aquestes varietats de vinya antigues com a “essència” dels vins del futur de la companyia.

La firma ha consolidat 14 hectàrees de Moneu a la finca del Castell de la Bleda, a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), un espai que es proposa convertir en un “santuari” de les varietats antigues penedesenques. De moment, després de cinc anys dels primers ceps, aquest any acaba d’elaborar el primer vi. “És un fet històric”, ha subratllat Torres Macsazzek aquest dimecres en una presentació per a la premsa.

Les primeres ampolles de Clos Ancestral –elaborat en un 20% amb Moneu, un 30% amb Garnatxa i un 50% amb Ull de Llebre- es posaran a la venda aquesta setmana. El tiratge inicial és de 12.000 unitats, amb previsió de centrar la seva distribució al mercat català espanyol, però també es preveu un percentatge per a exportacions.

Tot i que Moneu és la varietat amb menys pes en el cupatge del nou vi, Torres Macsazzek ha matisat que la companyia no descarta modular-ne la composició en funció de l’evolució de les vinyes i la seva capacitat de producció. Aquest creixement en producció també marcarà l’evolució de les exportacions, ha precisat.

Des de la companyia han assegurat haver fet un “gran esforç” per treure al mercat el nou vi a un “preu assequible” aproximat als 15 euros. Per al director general de Cellers Torres, l’objectiu és “arribar al públic general per, entre tots, ajudar a fer créixer les varietats recuperades i estendre-les arreu del Penedès”.

Torres Macsazzek ha remarcat que el projecte per recuperar les varietats antigues de vinya els ha permès comprovar que algunes d’elles tenen una bona adaptació al territori perquè les seves singularitats són compatibles amb els efectes del canvi climàtic. N’ha assenyalat la maduració tardana, el grau d’acidesa i la resistència a plagues com el míldiu.

Prèviament al raïm negre Moneu, els darrers anys Cellers Torres ha reintroduït al Penedès la varietat blanca Forcada, plantada a la Llacuna (Anoia). “Però ens faltava un vi negre, perquè antigament al Penedès el 95% de vins que s’elaboraven, ho eren”, ha insistit Torres Macsazzek, que ha fet una crida a la resta d’elaboradors a apostar per estendre el seu conreu.

En paral·lel, la companyia ha mostrat aquest dimecres per primer cop les troballes arqueològiques que l’any 2018 va identificar dins el Castell de la Bleda. Són restes d’una torre de defensa medieval que podrien datar de la segona meitat del segle X o principis del XI, segons l’arqueòleg Xavier Esteve, responsable de l’excavació, que assegura que és una de les troballes més significatives fetes en aquest territori. La companyia té intenció de preservar les restes i reobrir l’antic castell en un projecte de llarg recorregut del qual no n’ha donat detalls.

També et pot interessar

Comentaris