La vinya és el cultiu majoritari en agricultura ecològica a Catalunya

FOTO: MARIA ROSA FERRÉ
30/04/2021 - 08:00h

De tota la superfície agrícola ecològica que hi ha al país, el 47% és vinya, amb un total de 23.758 hectàrees

L’aposta per la vinya ecològica es consolida a Catalunya. Ja fa anys que aquest tipus de cultiu és un dels que més creix al país, i una vegada més, repeteix en la part alta del podi de l’agricultura ecològica.

Aquest lideratge es reflecteix en l’informe que ha presentat aquesta setmana el Departament d’Agricultura de la Generalitat –elaborat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)–, on destaca que el 47% de tota la superfície agrícola de Catalunya es destina a la vinya.

Lluny d’estancar-se, no para d’augmentar la xifra de viticultors que aposten per treballar la vinya d’una manera més sostenible. A finals del 2020, arreu del territori català hi havia 23.758 hectàrees de vinya ecològica, un 27,5% més que l’any anterior (+ 5.126 ha). La segueixen, encara que a molta distància, l’olivera (17%) i els cereals i les lleguminoses per a gra (16%).

Per províncies, Barcelona és la que més hectàrees acumula de vinya ecològica amb una superfície de 12.352 ha, un 28,2% més que l’any anterior. Just darrere de Barcelona, l’altra província que més aposta per aquest tipus de cultiu és Tarragona, amb 8.593 ha (+17,8%).

Molt més endarrere hi ha Lleida, amb 2.146 hectàrees, tot i que destaca que en només un any s’ha doblat la vinya ecològica en aquesta província, amb un creixement del 93,5%. Girona és clarament la que surt perdent en la competició per la sostenibilitat en la vinya, amb només 667 hectàrees, i un creixement molt minso durant l’any passat, de l’11,5%.

Més cellers ecològics

Entre les dades que el Departament d’Agricultura ha conat a conèixer aquesta setmana, també destaca l’important augment que hi va haver el 2020 en la xifra de cellers certificats com a ecològics. Segons el CCPAE, ha crescut un 10,37% el nombre d’empreses que aposten per aquest tipus d’elaboració, que algunes denominacions d’origen ja han apuntat que seran un pal de paller per als pròxims anys.

Aquesta aposta no es fa en va. Les xifres apunten que cada vegada són més els consumidors que demanden productes elaborats de manera ecològica, amb un augment considerable de la facturació de les empreses que s’hi dediquen. Segons Agricultura, el 2019 el volum de facturació va ser de més de 800 milions d’euros.

També et pot interessar

Comentaris