Campanya de la CUP per a una implantació participada de les energies renovables

Membres de la CUP i de SOS Penedès a la roda de premsa d’aquest dimecres a Llorenç del Penedès.
Avatar
28/04/2021 - 19:13h

Reclama la derogació del Decret Llei 16/2019 i pressiona ERC perquè inclogui les demandes en l’acord d’investidura

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha convocat aquest dimecres una roda de premsa a Llorenç del Penedès per demanar una implantació de les energies renovables “real, local i participada” amb els territoris i, a més, la derogació del Decret Llei 16/2019 que des de l’esquerra independentista creu que facilita la implantació desmesurada i especulativa de les plantes fotovoltaiques i altres energies renovables.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de la diputada gironina al Parlament de Catalunya Montserrat Vinyets, que juntament amb diversos membres de la CUP al Baix Penedès, ha remarcat que ERC ha d’incloure les peticions en l’acord d’investidura que les dues formacions polítiques ja han pactat per al nomenament de Pere Aragonès com a futur president de la Generalitat.

PUBLICITAT

En aquest sentit, Vinyets s’ha referit al punt de transició ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de Transició Energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics d'”impacte territorial negatiu” de l’esmentat decret.

La diputada cupaire ha qualificat l’acord CUP-ERC de mínims i ha insistit en les conseqüències negatives que, a parer del seu partit, està comportant pel territori l’aplicació del Decret 16/2019 sense tenir un pla territorial d’implantació aprovat i que, a més, ha suposat “la liberalització del sector deixant en mans de l’especulació i l’oligopoli energètic un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat”.

Montserrat Vinyets també ha recordat en la roda de premsa a Llorenç del Penedès que la CUP va ser l’únic grup parlamentari que va votar en contra en el seu moment i que el Decret 16/2019 es va fer a esquenes del territori i amb l’oposició de entitats i col·lectius ecologistes. “Fins i tot alcaldes dels mateixos partits del Govern que el van promoure ara mateix s’hi oposen”, ha volgut remarcar Vinyets.

Això no obstant, la mateixa diputada ha afegit que la CUP no s’oposa a la implantació de les energies renovables, sinó que aquesta estigui “en mans dels que més han contribuït a l’emergència climàtica i que no respongui als criteris d’aproximar la producció als centres de consum i aprofitar els espais ja alterats per l’activitat humana inclosos en la Llei de Canvi Climàtic aprovada per Parlament”.

PUBLICITAT

De la seva banda, Maria Meste, regidora de la CUP a l’Ajuntament de l’Arboç, ha presentat la campanya ‘Sí a les renovables. Defensem el territori’ que l’organització independentista ha començat a desplegar a tot el principat i que, entre altres accions, implica la presentació d’una moció a tots els ajuntaments on la CUP té representació.

La moció, que demana que els consistoris es posicionin en contra del Decret 16/2019, també insta als ajuntaments a implementar mesures per un model de transició energètica liderada i sota control públic i ciutadà.

Mestre ha aprofitat per explicar que l’organització cupaire també s’ha adherit al manifest “Per un model energètic sostenible” impulsat pel grup ecologista GEPEC i el qual ja han signat nombroses entitats i col·lectius ecologistes, així com ajuntaments de les zones afectades per grans macroprojectes de centrals eoliques i fotovoltaiques.

La regidora arbocenca també ha recordat que ajuntaments com el de Vilafranca del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i el de l’Arboç mateix, així com els consells comarcals del Baix i de l’Alt Penedès, ja s’han posicionat en contra dels projectes i han reclamat la derogació del decret 16/2019 o una moratòria que aturi els projectes fins que s’hagi tingut temps de consensuar-los amb el territori.

SOS Penedès

Finalment, el portaveu de SOS Penedès, Pau Batlle, ha denunciat en la mateixa roda de premsa a Llorenç del Penedès “el tractament hipòcrita que des de la Generalitat es fa de la gestió del territori”, i ha assenyalat al conseller Damià Calvet com el “màxim responsable de les polítiques especulatives que consideren una agressió al territori”.

Pau Batlle ha conclòs la seva intervenció amb la petició perquè s’aturin tots els projectes d’implementació de renovables al Penedès mentre no s’hagi aprovat el Pla Territorial, actualment en tràmit i que entén que ha de permetre una millor planificació d’aquest tipus d’instal·lacions.

També et pot interessar

Comentaris